Ел Шарара, най-голямото петролно находище в Либия, поднови производството си след като то бе прекратено миналата седмица от протест на служителите.

Причината за протеста им бе липсата на медицинска помощ за техен колега, който е починал в злополука на територията на находището.

Според Националната петролна компания (НПК), се очаква Ел Шарара да се върне до нормалните си нива на добив до три дни. Находището, по принцип, произвежда 270 000 барела дневно.

На извънредна среща на борда на директорите на НПК и на компанията, управляваща Шарара - Akakus Oil Operations, председателят на НПК Мустафа Санала нареди на оператора да потвърди състоянието на линейките и да подобри медицинските условия за служителите.

Санала също добави, че симпатизира на работниците, но "критичното положение на страната и задълженията на НПК спрямо договори за доставка, налагат за възобновяване на добива", пише Business Insider.

Преди протеста да затвори Шарара в сряда, Либия произвеждаше 827 000 барела петрол дневно, което е най-високото ниво от октомври 2014-та насам. Нивото на добив все още е далеч от 1.6-те милиона барела дневно, с които северноафриканската държава можеше да се похвали преди гражданската война, обхванала страната след 2011-та.

НПК планира да стигне добив до 1.32 милиона барела дневно тази година, което е повече от първоначалната цел от началото на годината 1.1 милиона барела.