Наскоро пазарната капитализация на Microsoft нарасна с около 309 милиарда долара по-голяма от тази на Apple. За сравнение, само преди 16 месеца Apple изпреварваше по оценка Microsoft със 719 милиарда долара.

Акциите на Microsoft са поскъпнали тази година, докато тези на Apple като цяло вървят надолу и това разширява оценките между двете компании. На практика разликата между двете компании се превърна най-голяма от над две десетилетия.

Въз основа на затварянето в края на миналата седмица, Microsoft имаше пазарна капитализация от $3,063 трилиона долара, докато Apple се оценяваше на $2,754 трилиона. Тази разлика е най-голяма от 21 октомври 2003 година, според пазарните данни на Dow Jones.

Разбира се, картината беше много по-различна през 2003 г., когато спредът от 312,1 милиарда долара между двамата технологични играчи беше почти толкова голям, колкото цялата оценка на Microsoft. Пазарната стойност на Microsoft беше 320,2 милиарда долара на 21 октомври 2003 г., докато оценката на Apple беше само 8,1 милиарда долара.

Microsoft вече е 3-трилионна компания

Компанията, която вече струва повече от БВП на Франция

Тя се присъединява към Apple в елитния клуб на най-скъпите бизнеси

За контекст относно бизнеса на Apple по онова време, годишната му декларация за 2003 г. обсъжда "нови усъвършенствани цифрови устройства като цифровите музикални плейъри iPod на компанията, лични цифрови асистенти, клетъчни телефони, цифрови фотоапарати и филми, CD и DVD плейъри и други електронни устройства."

Бизнесът на Apple, разбира се, е много по-напреднал сега, но инвеститорите не са много развълнувани от това тази година, като акциите на компанията са паднали с около 8% досега през 2024 г.

Компанията се върна към годишен ръст на приходите през последното си тримесечие след четири тримесечия на спадове, но предположи, че приходите може да спаднат отново през текущото тримесечие. Много анализатори на Уолстрийт вече започват да изразяват съмнения дали иновативните подходи на Apple не намаляват.

Снимка 655385

Източник: iStock

Разликата в пазарната капитализация между Apple и Microsoft е особено зашеметяваща, като се има предвид колко напред беше Apple преди по-малко от година и половина. Apple струваше 719,2 милиарда долара повече от Microsoft на 28 октомври 2022 г. според пазарните данни на Dow Jones.

Спадът на акциите на Apple в началото на 2024 г. идва, след като акциите скочиха с 48% през 2023 г. Microsoft, от друга страна, успя да запази инерцията си от миналата година: тогава акциите й се повишиха с 57%, но досега са с още 10% нагоре през тази година.

Microsoft, в очите на Уолстрийт, изглежда игра на горещия пазар на изкуствен интелект, тъй като бизнесът на Azure в облачните изчисления на компанията се възползва от нарастващия интерес на клиентите към работните натоварвания на AI. В същото време Microsoft влива свои собствени софтуерни продукти с функции на AI и компанията инвестира в OpenAI.

Apple отдавна използва AI в целия си бизнес, включително за функции като гласовия асистент Siri и възможностите за разпознаване на снимки на iPhone. Но ръководството на компанията сведе дискусията за ИИ до минимум в последните обаждания за печалбите, въпреки че корпоративните ръководители на други места побързаха да убедят Уолстрийт, че играят в съответствие с тенденцията.

"Нашата основна задача, ако щете, винаги е била да вършим работа и след това да говорим за работа, а не да се измъкваме пред себе си", каза главният изпълнителен директор Тим Кук при последното обаждане за приходите на компанията. Но той добави, че Apple има някои "неща", които се случват с генеративния AI, "за които сме невероятно развълнувани и за които ще говорим по-късно тази година".

Goldman Sachs премахна акциите на Apple от списъка си с осъдителни присъди в петък, като същевременно запази рейтинга им за покупка. Анализаторът Майк Нг "продължава да вярва, че фокусът на пазара върху по-бавния ръст на приходите от продукти прикрива силата на екосистемата на Apple и свързаната с нея устойчивост и видимост на приходите", според доклада на Goldman относно промените в списъка.

Apple ще се опита да навакса?

По време на разговора за тримесечните печалби на Apple в началото на този месец, главният изпълнителен директор Тим Кук спомена, че компанията работи върху генеративни софтуерни функции за AI, които ще стигнат до клиентите "по-късно тази година". Това е в съответствие с доклада на Марк Гърман от Bloomberg, който наскоро каза, че iOS 18 може да бъде "най-голямата" актуализация в историята на операционната система. Коментарите на Кук - който спомена генеративния AI няколко пъти, но така и не навлезе в конкретика - изглежда потвърждават, че може да ни очаква голяма изненадат тази есен.

"Гледайки напред, ще продължим да инвестираме в тези и други технологии, които ще оформят бъдещето. Това включва изкуствения интелект, където продължаваме да отделяме огромно количество време и усилия и ще сме развълнувани да споделим подробностите за нашата текуща работа в това пространство по-късно тази година", каза Кук в своите подготвени бележки.

Анализаторите се опитаха да притиснат Кук за повече подробности, но той не предложи много.

Защо Apple отнесе близо 2 милиарда евро глоба

Защо Apple отнесе близо 2 милиарда евро глоба

Това е добра новина за потребителите

Функциите на AI софтуера, вариращи от усъвършенствана обработка на снимки до подобрения в текстообработката, са основна точка за продажба на смартфони от Google и Samsung през последните месеци. Рядко се случва Apple да телеграфира предстоящите си действия, така че можете да приемете това като знак, че компанията има амбициозни планове да интегрира AI в своите софтуерни платформи - iOS, iPadOS и macOS - по-късно тази година.

"Позволете ми само да кажа, че мисля, че има огромна възможност за Apple с генеративен AI и с AI, без да навлизам в много повече подробности или да изпреварвам себе си", каза Кук, за да завърши разговора.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.