Новата седмица не започна никак добре за Apple, които бяха глобени от Европейската комисия с впечатляващите 1,8 млрд. евро заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на приложения. Решението на Брюксел е свързано с една от най-доходоносните ниши при мобилния софтуер - абонаментите.

iOS потребителите имат две опции за тях:

  • Да плащат през App Store - при този вариант обаче Apple начислява допълнителна такса;
  • Да плащат директно на платформата, което е по-евтино, защото няма посредник.

Проблемът е, че технологичният гигант забранява на разработчиците даже да сложат най-обикновен линк към страницата за абонамент на сайта си. Не е позволено и да се уведомяват потребителите по имейл за наличието на алтернатива на плащането през App Store.

Приложение или нищо: Как Apple наказа потребителите си в ЕС

Приложение или нищо: Как Apple наказа потребителите си в ЕС

Било твърде трудно да спази изискванията на акта за цифровите пазари

Това, обяснимо, разгневи големите платформи като Spotify, които си потърсиха правата в Брюксел. Според ЕК налице е нарушение на законодателството за защита на конкуренцията на Европейския съюз и са налице "нечестни условия на търговия", които "не са нито нужни, нито пропорционални на нуждата от защита на търговския интерес на Apple".

Според Брюксел липсата на възможност за информиран избор е довела до това iOS потребителите през дълъг период от време да плащат значително по-високи цени в сравнение с останалите.

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет намалява дела си в Apple

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет намалява дела си в Apple

Огромната водеща позиция на милиардера в технологичния гигант остава в историята

Очаквано, Apple не са доволни от решението и ще обжалват. От компанията нападнаха директно Spotify, които по думите им имат над 50-процентов дял на европейския пазар без да са им платили нищо "въпреки ролята на App Store" - явна препратка към по-ранното решение на музикалната платформа да предлага абонаменти само през сайта си.

"Безплатно" не е достатъчно за Spotify. Те искат да изкривят правилата в своя полза с добавяне на функционалности за абонамент, които не използват App Store чрез инструментите на Apple и с помощта на доверието, което Apple са изградили у своите потребители. Иронично е, че в името на конкуренцията решението бетонира доминиращата позиция на успешна европейска компания", пишат хората на Тим Кук.