Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет намалява водещата си позиция в технологичния гигант Apple, съобщава WSJ. Компанията продаде около 1% от акциите си през последните три месеца на миналата година, оставяйки 5,9% дял в производителя на iPhone на стойност около $167 милиарда.

Позицията в Apple, държана от компанията на известния инвеститор от Омаха, нарасна до извънредно голям дял от неговия портфейл от акции на стойност над $300 милиарда през последните години.

От края на 2018 г. акциите на Apple са поскъпнали с 367%, докато S&P 500 се е увеличил около два пъти, а на годишното събрание на Berkshire миналата година Уорън Бъфет похвали компанията, коментирайки, че "това е по-добър бизнес от всички, които притежаваме".

Какво казаха Бъфет и Мънгър по време на годишната среща на Berkshire Hathaway

Какво казаха Бъфет и Мънгър по време на годишната среща на Berkshire Hathaway

Защо бъдещето на инвестициите ще остане силно?

През последните месеци обаче акциите на Apple не са в крак с тези на някои от останалите водещи технологични играчи, като компанията дори загуби лидерската си позиция в САЩ заради Microsoft.

Производителят на iPhone се сблъска с редица предизвикателства, сред които регулаторен контрол върху политиките на App Store, намаляващи продажби в Китай и притеснения на инвеститорите относно перспективите за растеж, а няколко анализатори понижиха рейтинга на акциите му.

От началото на годината ценните книжа на Apple са се понижили с повече от 4% през 2024 година.

Колкото до последователите на Berkshire, сега те очакват годишното писмо на Бъфет, което трябва да бъде публикувано на 24 февруари, заедно с годишния отчет на компанията. Това ще бъде първото писмо на Бъфет до акционерите, след като дългогодишният му партньор Чарли Мънгър почина на 28 ноември.

Портфейлът от акции на Berkshire включва големи позиции в известни имена като Bank of America и Coca-Cola, както и Apple. Притежава и редица предприятия, включително застрахователя Geico, BNSF Railway и See's Candies.

Иска ли Бъфет да получи контрол над петролния гигант Occidental?

Иска ли Бъфет да получи контрол над този петролен гигант, изкупувайки акциите му?

Интересът на легендарния инвеститор към компанията е от близо 2 години