Попитани по време на годишната среща на акционерите на Berkshire Hathaway (BRK-A, BRK-B) в събота за бъдещето на инвестирането в стойност, Уорън Бъфет и Чарли Мънгър се оказаха на различни мнения. Вечният оптимист Уорън Бъфет твърди, че бъдещето на инвестициите в стойност остава силно поради една ключова причина: конкуренцията.

"Това, което ви дава възможности е това, че други хора правят глупави неща", заяви Бъфет.

"През 58-те години, в които управляваме Berkshire, бих казал, че има голямо увеличение на броя на хората, които правят глупави неща - и те правят големи глупави неща. И причината, поради която го правят, до известна степен е, че те мога да получават пари от други хора много по-лесно, отколкото когато започнахме."

Мънгър, от своя страна, не беше толкова оптимистичен относно бъдещето на стремежа на ценния инвеститор да купува големи компании на справедливи цени.

"Мисля, че ценните инвеститори ще имат по-трудно време сега, когато има толкова много от тях, които се състезават за намален набор от възможности", каза Мънгър.

"Така че моят съвет към инвеститорите в стойност е да свикват да правят по-малко."

На това Бъфет шеговито каза: "Чарли ми казваше едно и също нещо през цялото време." От 1965 г. насам стойността на акция на Berkshire Hathaway се увеличава с годишен темп от 19,8%, удвоявайки годишната печалба на S&P 500 от 9,9% през този период. 

По време на срещата в събота Бъфет и Мънгер предложиха допълнителни съвети за инвеститорите, които искат да научат как биха могли да подражават на успеха на дуото, независимо дали това е чрез четене на писмата на акционерите на Бъфет или слушане на 92-годишния милиардер на корта в баскетболна арена за шест часа в събота следобед в Омаха, Небраска.

Бъфет отново възхвали Бен Греъм и книгата му "Интелигентният инвеститор", която е в основата на много от принципите, които инвеститорите приписват на стила на Бъфет. Основният урок от книгата на Греъм е, че инвеститорите трябва да се опитват да купуват добри компании на изгодни цени. И след това правете това години наред.

Една среща с Уорън Бъфет, която попада под „светлината на прожекторите“

Една среща с Уорън Бъфет, която попада под „светлината на прожекторите“

По време на тази среща пазарите ще научат за пръв път лично от "Оракула от Омаха" мнението му за банковата криза

"Тази книга продължава да живее и всички продължават да издават нови книги и да говорят много други неща", каза Бъфет. "Но те не казват нищо толкова важно, колкото това, което той каза през 1949 г. в тази относително тънка книжка." Въпреки това, добави Мънгер, макар че уроците от книгата на Бен Греъм или други инвестиционни тотеми може да са все още уместни, не бива да се пренебрегва как бизнесът се е променил през последните няколко десетилетия. "Сега има толкова много пари в ръцете на толкова много умни хора, които се опитват да се надхитрят един друг", каза Мънгър.

"Това е коренно различен свят от света, в който започнахме."

За бъдещето на електрическите автомобили...

Рано е да се обявяват победители в състезанието за електрически превозни средства, каза Уорън Бъфет в събота. Просто има твърде много несигурност в сектора. "Ще видите промяна в превозните средства, но няма да видите никой, който притежава пазара, защото те са променили превозните средства", каза Бъфет на годишната среща на Berkshire Hathaway. През последните години Tesla (TSLA) доминира американския пазар за електромобили.

И въпреки че Tesla все още има силна позиция на пазара с 54,3% пазарен дял, старите автомобилни производители като General Motors (GM) и Ford (F) постепенно също започнаха да добавят пазарен дял.

Конкуренцията се засили, тъй като традиционните производители на автомобили и новите стартиращи компании харчат милиарди за производство на EV, осигуряване на вериги за доставки и инфраструктура. Автомобилните производители, включително Tesla, сигнализираха, че са готови да понесат по-ниски маржове чрез намаляване на цените, докато се борят за пазарно лидерство.

Бъфет спомена Ford като предупредителна история за това колко нестабилна може да бъде автомобилната индустрия: "Хенри Форд изглеждаше така, сякаш притежаваше света с Model T... и 20 години по-късно те губеха пари", каза той. Berkshire Hathaway притежава дилърска група с над 100 франчайза, представляващи 27 автомобилни производители в 10 щата, главно в Тексас и Аризона. Конгломератът, който притежава и железопътната компания BNSF, закупи дилърската верига Van Tuyl Group през 2014 г.

Berkshire също притежава приблизително 50 милиона акции в General Motors на стойност 1,68 милиарда долара към декември 2022 г., но продаде част от акциите си в компанията през второто и третото тримесечие на 2022 г. Но Бъфет и дясната му ръка Чарли Мънгер казаха, че нямат интерес да навлизат по-нататък в автомобилния бизнес.

"Чарли и аз отдавна смятаме, че автомобилната индустрия е твърде трудна", каза Бъфет. "Това е просто бизнес, в който имате много световни конкуренти, те няма да си отидат и изглежда, че във всеки един момент има победители, но това не ви осигурява постоянно място." "Електрическото превозно средство идва в добър момент и това е много интересно развитие", каза Мънгър.

"В момента това налага огромни капиталови разходи и огромни рискове, а аз не харесвам огромните капиталови разходи и огромните рискове." По-добре е да идентифицирате възможностите с по-голяма сигурност, обясни Бъфет. "Мисля, че знам къде ще бъде Apple след 5 или 10 години", каза той, "а не знам къде ще бъдат автомобилните компании след 5 или 10 години."

Говорейки за Apple...

Акциите на Apple (AAPL) в момента представляват близо 40% от акциите на Berkshire Hathaway. Но говорейки пред акционерите на Berkshire в събота, главният изпълнителен директор Уорън Бъфет отбеляза, че твърдението, че Apple съставлява този процент от общото инвестиционно портфолио на Berkshire, не е точно разбиране на бизнеса. "Apple не е 35% от портфолиото на Berkshire", каза Бъфет.

"Портфолиото на Berkshire включва железопътния и енергийния бизнес Garanimals See's Candies и др. - всички те са бизнеси." В края на първото тримесечие Berkshire изброи активи на стойност 997 милиарда долара, като само 328,16 милиарда долара от тях бяха инвестиции в капиталови ценни книжа. Все пак Apple се превърна в огромен холдинг в портфолиото от акции на Berkshire, откакто компанията за първи път започна да ги купува през 2016 г.

Това се дължи на допълнителни покупки от Berkshire, но също и на растеж в бизнеса с услуги на Apple и ангажимента на Apple за обратно изкупуване на акции. Акциите на Apple се повишиха с повече от 500%, откакто Berkshire ги закупи за първи път, докато обратното изкупуване увеличи дела на Berkshire в Apple. Днес Berkshire притежава около 5,8% от компанията.

"Случайно това е по-добър бизнес от всеки, който притежаваме", каза Бъфет. "И ние вложихме доста пари в него, но нямаме повече пари в него, отколкото имаме в железопътната линия... нашата железопътна линия също е много добър бизнес".

Бъфет отдавна е поддръжник на изпълнителния директор на Apple Тим Кук и "лепкавостта" на продуктите на компанията, включително iPhone. В събота Бъфет каза иронично: "Изобщо не разбирам iPhone, но разбирам поведението на потребителите." "Apple е в позиция с потребителите, където те плащат може би 1500 долара или каквото и да е, за телефон", каза Бъфет. "И същите хора плащат 35 000 долара за втора кола и когато трябва да се откажат от втора кола или от своя iPhone, те ще се откажат от втората си кола.

Искам да кажа, това е изключителен продукт. Ние не "Нямаме нищо подобно, от което да притежаваме 100%, но сме много, много, много щастливи, че имаме 5,6%, или каквото и да е, и се радваме на всяка 10-та от процента, която се покачва." Дискусията около собствеността на Berkshire върху Apple произтича от въпрос на инвеститор относно диверсификацията на портфолиото. И докато Berkshire притежава множество акции, неговите най-големи дялове бързо се превърнаха в най-големите в компанията. Пет компании съставляват около 75% от акциите на Berkshire.

Рецептата за дълъг, успешен и щастлив живот на 95-годишния милиардер Чарли Мънгър

Рецептата за дълъг, успешен и щастлив живот на 95-годишния милиардер Чарли Мънгър

Неговите съвети за радостта, парите и приятелството

Дясната ръка на Бъфет Чарли Мънгър не смята, че липсата на диверсификация е проблем. "Едно от безсмислените неща, които се преподават в съвременното университетско образование е, че огромната диверсификация е абсолютно задължителна при инвестирането в обикновени акции", каза Мънгер. "Това е безумна идея. Не е толкова лесно да имаш огромен набор от добри възможности, които лесно се идентифицират. И ако имаш само три, бих предпочел това да са най-добрите ми идеи вместо най-лошите ми.

И сега, някои хора не могат да различат най-добрите си идеи от най-лошите си и в момента на решаване, че инвестицията вече е добра, те започват да мислят, че е по-добра, отколкото е. Мисля, че правим по-малко такива грешки от другите хора. И това е благословия за нас."