Инвестиционната компания Berkshire Hathaway на легендарния американски инвеститор - милиардер Уорън Бъфет продължи да увеличава дела си в компанията Occidental Petroleum, която се занимава с добив на петрол и газ, предимно от шистови находища.

Berkshire наскоро закупи около 83,86 милиона акции на Occidental, в резултат на което компанията на Бъфет вече притежава 327,575 милиона от акциите на петролния гигант, според документите, подадени в Комисията за ценни книжа и борси (SEC) на САЩ.

Делът на Berkshire в Occidental вече е 34%, т.е. малко над 1/3 от всички акции, спрямо 27,7% в края на декември 2023 година. Стойността на пакета акции притежаван от компанията на Бъфет, сега се оценява на около 13,9 милиарда долара.

И това се случва: Компанията на Бъфет отчете милиардна загуба

И това се случва: Компанията на Бъфет отчете милиардна загуба

Отива ли САЩ към рецесия, според JPMorgan

А предходната покупка на акции беше също сравнително скоро - в края на октомври 2023 г. Тогава Веrkѕhіrе ĸyпи 3,9 милиoнa aĸции нa Оссіdеntаl. Така към края на октомври миналата година ĸoмпaниятa нa Бъфeт пpитeжaвaше 228 милиoнa aĸции нa Оссіdеntаl и дeлът нa Веrkѕhіrе в петролната компания тогава възлизaше нa 25,8%.

Цената на акциите на Occidental при затваряне на търговията вчера беше 56,8 долара за акция. През последните 12 месеца пазарната стойност на компанията е намаляла с 13,6%, до 50,4 милиарда долара. За същия период борсовият индекс S&P 500 се повиши с 20,5%.

Berkshire постоянно увеличава дела си в петролната и газова компания от пролетта на 2022 година. Независимо от това, през май 2023 година Бъфет коментира, че неговата инвестиционна компания не планира да придобие контрол (притежавайки дял над 50%) над гиганта Occidental.

Бъфет продължава да инвестира милиарди долари в петролната компания Occidental

Петролната компания, в която Бъфет продължава да инвестира милиарди долари

С новата покупка на акции делът на Berkshire е почти 26%