Холдингът Berkshire Hathaway на легендарния инвеститор милиардер Уорън Бъфет, отчете загуба от 12,8 милиарда долара за третото тримесечие (юли-септември) на 2023 г. За същия период на миналата година, загубата на холдинга възлиза на 2,8 милиарда долара, според финансовите отчети на компанията.

В документа се казва същевременно, че голяма част от загубите остават нереализирани, тъй като Berkshire Hathaway запази основната част от своите акции с крупен пакет акции в Apple. Общата стойността на пакета акции на Apple, притажавани от Berkshire Hathaway, е намаляла с $20,8 милиарда през тримесечието.

"По правилата на счетоводната отчетност, ние включихме в своята печалба цялата стойност на инвестициите (341,1 милиарда долара)", се казва във финансовия отчет.

Преди това Уорън Бъфет призова да не се анализират печалбите и загубите от инвестиционни дейности на холдинга само за едно тримесечие (а за по-дълъг период).

Бъфет продължава да инвестира милиарди долари в петролната компания Occidental

Петролната компания, в която Бъфет продължава да инвестира милиарди долари

С новата покупка на акции делът на Berkshire е почти 26%

Същевременно обемът на паричните средства на компанията Berkshire Hathaway за третото тримесечие на 2023 г. достигна рекордните 157,2 млрд. долара. Предишният максимум на този показател Berkshire Hathaway достигна през 2021 г. - паричният обем тогава беше 149 млрд. долара.

Оперативната печалба на холдига е нараснала до 10,76 милиарда в рамките на годината. Сумата на средствата за обратно изкупуване на акции възлиза на 1,1 милиарда долара през третото тримесечие, а общо от началото на годината тя е 7 милиарда долара.

Същевременно за отбелязване е, че главният стратег на JPMorgan Марко Коланович смята, че скорошното рали на фондовия пазар в САЩ вероятно ще спре поради редица проблеми, като завишени оценки на акциите и високи лихвени проценти, които ще продължат дълго време, пише Business Insider.

"Смятаме, че цените на акциите най-вероятно скоро ще получат непривлекателна рискова премия", казва Коланович.

Шефът на JPMorgan ще продаде 1 милион притежавани от него акции на банката

Шефът на JPMorgan ще продаде 1 милион притежавани от него акции на банката

Каква е причината и колко ще получи за тях

Най-големият ръст за седмица на индекса S&P 500 досега през тази година беше 6%, основно заради по-добрите от очакваното отчети за заетостта в САЩ през октомври, което пък доведе до падане на доходността на облигациите.

Обаче, тъй като Фед възнамерява да запази високи лихви за дълго време, а цените на акциите сега са твърде високи, като същевременно очакванията за печалбите остават твърде оптимистични - то маржовете са под риск, а растежът на приходите ще продължи да се забавя.

Коланович отбелязва, че по-нататъшното влошаване на икономическите данни за САЩ може да бъде предупредителен сигнал, че рецесията е неизбежна. "Трудно е да се разграничи здравословното забавяне на икономиката от началните етапи на рецесията, без да се поглежда назад", казва той.

Коя ще е третата икономика в света след 4 години

Коя ще е третата икономика в света след 4 години

Прогнозата на JPMorgan