Apple премахва възможността за инсталиране на уеб приложения директно на началния екран на iPhone и iPad в ЕС с мотива, че не може да предложи тази функционалност след приемането на Законодателния акт за цифровите пазари в евросъюза, съобщава Ars Technica.

Уеб приложенията и специално тези с PWA (progressive web app) функционалност предлагат множество възможности за потребителите без значение от платформата, която използват (iOS, Android, Windows и т.н.) и без необходимост да инсталират програма или игра от магазина за приложения. Пример за това е музикалната платформа Spotify, която е напълно функционална директно през уеб.

Apple превръща iPhone в AI смартфон след броени месеци

Apple превръща iPhone в AI смартфон след броени месеци

Това стана ясно от думите на боса на компанията Тим Кук

Това само по себе си е проблем за Apple, тъй като заобикаля задължителните отчисления, които събира от App Store.

С акта за цифровите пазари, освен това, компанията беше задължена да позволи и други браузъри за iOS, освен вградения Safari. Тъй като именно браузърът рендира уеб приложенията, според Apple се появява нуждата от "изграждане на изцяло нова архитектура за интеграция" - и то при положение, че компанията твърди, че заинтересованите потребители са "много малко".

Така PWA в ЕС директно ще препращат в Safari и така ще загубят някои от основните си предимства.

Apple може да допусне и други системи за мобилни плащания в iPhone

Apple може да допусне и други системи за мобилни плащания в iPhone

Иначе компанията рискува да отнесе огромна глоба в ЕС

Тезата на Apple звучи разумна, но не и поставена в контекст. В Брюксел компанията твърдеше, че архитектурата на iOS е най-сигурната на пазара и не може лесно да бъде компрометирана. Освен това, независими браузъри така или иначе ще бъдат допускани само след спазването на стриктни критерии, става ясно от официалното становище на Apple.

Иначе казано, потенциално полезна функционалност пада жертва на споровете с Брюксел.