Най-големият туроператор TUI обяви, че положително настроен по отношение на печалбите тази година. Изглежда резервациите ще са на високи нива до края на лятото, въпреки че европейците страдат от свиване на разходите за живот.

TUI очаква да отчете положителни базисни печалби преди лихвите и данъците за за тази година след края на летния сезон. Базираната в Хановер, Германия TUI имаше приходи от 48 милиона евро през третото фискално тримесечие, преди прекъсванията на въздушния трафик. Анализаторите прогнозираха печалба от около 29 милиона евро.

Туристическата индустрия в Европа се възстанови след края на ограниченията на Covid, който отприщи натрупаното търсене на ваканции. Авиокомпаниите и туристическите фирми отчитат печалби от високите цени на самолетните билети и цените на нощувки, дори когато има вълни от закъснения и отменени полети, свързани с недостига на работна ръка в целия регион.

По данни на TUI резервациите са на 90% от нивото през лятото на 2019 г.

Главният финансов директор Себастиан Ебел, който поема поста от дългогодишния главен изпълнителен директор Фриц Юсен през октомври, коментира, че бизнесът се е представил добре "въпреки оперативните предизвикателства в европейския туристически сектор".

Подразделението за хотели на компанията отчете положителни резултати за четвърто поредно тримесечие, докато круизното подразделение се справи със загубите по-рано от очакваното.