Компанията за спортни стоки Nike затвори офисите си за една седмица, но не заради пaндемията. Причината е желанието на ръководителите служителите да се "отпуснат и да се заредят", пише Forbes.

Старши мениджърът в компанията Мат Марацо публикува на страницата си в LinkedIn обяснение по повод непопулярното решение. "Това не е просто седмица за почивка за екипа ... Това е признание от наша страна, че можем да дадем приоритет на психичното здраве и все пак да вършим работа", написа той.

По думите на Марацо компанията разбира всички трудности, пред които са изправени служителите им. "Отделянето на време за почивка и възстановяване е от ключово значение за добрата работа и се надяваме, че това решение ще окаже положително въздействие".

"Експериментът" за работа от дома, който продължава вече почти две години показа на компаниите, че не е нужно служителите им да прекарват отегчителни часове в пътуване до работа и обратно и да работят от офисите. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) и Международната организация на труда (МОТ), "продължителните работни часове са предизвикали до 745 000 смъртни случая от инсулт и сърдечни болести през 2016 г., което е увеличение от 29% от 2000 г. насам. Значителният брой инсулти и сърдечни заболявания са резултат от работа, продължаваща "поне 55 часа седмично".

Но докато служителите в офисите на компанията получават платена седмица почивка, други изобщо няма да усетят такова нещо. Магазините на Nike все още са отворени.