Акциите на Nokia се оказаха печеливши, след като компанията отчете печалба от четвъртото тримесечие на 2019 години, която надхвърли очакванията на анализаторите.

Това донесе облекчение на инвеститорите, които бяха загрижени за резултатите на финландската компания в зората на пускането на 5G мрежи, пише Bloomberg.

Финландският доставчик на мрежово оборудване отчете коригирани печалби на акция от 0,15 евро през последното тримесечие на миналата година, което е по-високо от средните очаквания от 0,13 евро.

Борбата на Nokia да изпревари Huawei в състезанието за 5G

Борбата на Nokia да изпревари Huawei в състезанието за 5G

Финландската компания подписва нови договори с бързи темпове

Ключови данни

Подобряването на приходите отразява напредъка на програмата за икономия на разходи на компанията, въпреки че по-ниската брутна печалба, особено в частта за мобилен достъп в мрежовото подразделение, "влачи" резултатите.

Въпреки че оперативната печалба от 1,13 милиарда евро (1,2 милиарда долара) надвишава консенсусната оценка на анализатори от 1,09 милиарда евро, компанията остава под напрежение, след като намали прогнозите си през октомври и се изправи пред предизвикателството да намали разходите за изработка на оборудване за модернизирането на 4G мрежи към 5G мрежи.

Nokia предупреди, че с изключение на Китай целевият ѝ пазар вероятно ще остане в застой тази година в сравнение с 2019 година. От друга страна преследването на пазарен дял в Китай би предизвикало рентабилност. Междувременно конкурентът Ericsson прави агресивни опити да се разшири там.

"Изправени сме пред предизвикателства в мобилния достъп и в генерирането на пари. Вярвам, че 2020 година ще има своите предизвикателства, но съм и уверен, че предприемаме правилните стъпки, за да постигнем прогресивно подобрение през тази година и да се позиционираме за по-силна 2021 година", казва главният изпълнителен директор Раджеев Сури в изявление.

Пазарна реакция

Акциите на Nokia поскъпнаха с над 5%, след обявяването на отчета. Въпреки че акциите до момента бележат ръст с около 14%, те все още не са компенсирали спадa от 23%, който беше регистриран след отчета на компанията за третото тримесечие през октомври.

Nokia пуска модел с 6,2" дисплей и цена от 229 лева

Nokia пуска модел с 6,2" дисплей и цена от 229 лева

Той вече е достъпен на българския пазар