Третата най-голяма компания за евтини полети в Европа, която в края на 2020 година се озова на ръба на фалита, в крайна сметка вероятно ще успее да спаси бизнеса си.

Преди време Norwegian Air поиска защита от кредиторите си, а сега правителството на Норвегия е готово да подкрепи нейния план за преструктуриране, който трябва да помогне за привличането на инвеститори и излизането от процедурата по несъстоятелност.

В четвъртък властите в Осло потвърдиха, че ще участват в отпускането на финансиране за компанията. "Правителствената помощ значително увеличава шансовете Norwegian Air да преодолее кризата", посочват от дружеството официално съобщение, цитирано от Bloomberg.

"С новия бизнес план и участието на правителството сме уверени, че можем да привлечем инвеститори и да преминем през процеса по преструктуриране", се казва още в него.

В резултат на това акциите на компанията нараснаха с 18% в Осло. През последната година те изгубиха 98% от стойността си.

Norwegian Air поиска защита от фалит

Третата най-голяма бюджетна авиокомпания в Европа поиска защита от фалит

Компанията ще може да отложи плащания по задълженията си за период от 100 дни

Norwegian Air е основана през 1993 година и бизнесът ѝ се развива особено бързо преди около десетилетие. Компанията има за цел да приложи моделът на нискобюджетните полети и за трансатлантическите пътувания.

През последните 2 години обаче заради натрупани дългове компанията се намира в тежко финансово положение. Пандемията и ограничаването на пътуванията доведоха до нови проблеми за компанията. През третото тримесечие на 2020 година тя е имала едва 1 милион пътници при 10,5 милиона за същия период на миналата година.