Авиокомпанията Norwegian Air е поискала защита от кредиторите си докато се опитва да преструктурира бизнеса си и да оцелее в условията на пандемията.

От третият най-голям превозвач за бюджетни полети в Европа посочват в официално становище от сряда, че са решили да подадат такава молба в Ирландия, където е разположен неговият флот. Това ще позволи на компанията да получи съдебна защита от кредитори за срок от 100 дни, пише CNN Business.

"Причината за стартирането на този процес е да намалим дълговете си, както и да реорганизираме флота си. Очаква се този процес да отнеме 5 месеца", посочват от Norwegian Air.

"Да потърсим защита успоредно с преструктурирането ни според ирландското законодателство е решение, което взехме, за да подсигурим бъдещето на Norwegian в полза на нашите служители, клиенти и инвеститори", посочва главният изпълнителен директор на компанията Якоб Шрам.

Norwegian Air е основана през 1993 година и бизнесът ѝ се развива особено бързо преди около десетилетие. Компанията има за цел да приложи моделът на нискобюджетните полети и за трансатлантическите пътувания.

През последните 2 години обаче заради натрупани дългове компанията се намира в тежко финансово положение. Пандемията и ограничаването на пътуванията доведоха до нови проблеми за компанията. През третото тримесечие на 2020 година тя е имала едва 1 милион пътници при 10,5 милиона за същия период на миналата година.

Norwegian Air може да спре да работи в началото на 2021-а

Третата най-голяма нискотарифна авиокомпания в Европа спира работа през 2021-а

Ако не успее да си осигури свеж капитал