Тежко задлъжнялата авиокомпания за бюджетни полети Norwegian Air може да бъде принудена да преустанови дейността си през първото тримесечие на 2021 година, ако не успее да привлече свеж капитал. Това посочват от дружеството във финансовия си доклад за третото тримесечие на 2020 година, цитирани от Reuters.

Пионерът в сегмента на евтините полети, чийто бърз растеж през годините доведе до натрупването на огномни дългове, разполага с 3,4 милиарда норвежки крони или 376 милиона долара към края на септември при 4,98 милиарда крони към края на юни.

"Norwegian е зависима от осигуряването на допълнителен капитал, за да продължи да оперира през първото тримесечие на 2021 година и след това", посочват от компанията.

Norwegian Air се бори за оцеляването си

Третата най-голяма нискотарифна авиокомпания в Европа се бори за оцеляването си

След години на агресивна експанзия

Междувременно в понеделник правителството в Осло отхвърли план за наливането на допълнителни средства в дружството, чиито акции са изгубили 99% от стойността си от януари насам. Като причина се посочва, че това би бил прекалено рисков ход.

Според запознати от ръководството на фирмата са поискали спасителен пакет в размер на между 4 и 5 милиарда крони.

От Norwegian Air посочват, че ще пуснат в отпуск 1600 свои служители, като на работа ще останат едва 600 души. Преди пандемията за нея работеха 10 000 служители. Също така компанията ще обслужва само 12 линии, от които всички са вътрешни.