Третата най-голяма нискотарифна авиокомпания в Европа се бори за оцеляването си. Norwegian Air иска открочка от още 2 години за изплащането на непогасени облигации на обща стойност от 380 милиона долара.

А от своя страна е готова да даде като обезпечение доходните си словоте за кацане на летище "Гетуик" в Лондон, което е второто най-голямо в английската столица.

"Те се справят с кризата по най-добрия начин, по който могат, но се намират на ръба на пропастта", казва анализаторът Даниел Роеска пред CNN Business.

През последните години Norwegian Air записа бърз растеж. През 2012 година компанията реши да се изправи срещу големите играчи при трансатлантическите полети. За да постигне тази цел компанията поръча 222 нови самолета, което беше най-голямата сделка в индустрията в Европа.

Какво означава бизнесът ти да зависи от Boeing 737 Max? Norwegian Air знае най-добре

Какво означава бизнесът ти да зависи от Boeing 737 Max? Norwegian Air знае най-добре

Скандинавската авиокомпания е изправена пред сериозни рискове, но трябва да оцелее

Агресивната експанзия обаче доведе до натрупването на огромни дългове, а това принуди малко по малко дружеството да ограничи линиите си. От 15 септември предстои да бъдат спрени тези между Ирландия и Северна Америка, а основна причина за това са приземените 18 броя Boeing 737 Max на компанията.

В резултат на тежката ситуация, в която се намира Norwegian Air, акциите на дружеството само от началото на годината са поевтинели с 65%, а главният изпълнителен директор и най-голям акционер в него напусна поста.

Готви се сделка за $3 милиарда в европейската авиоиндустрия

Готви се сделка за $3 милиарда в европейската авиоиндустрия

Акциите на Norwegian Air се изстреляха с 26 процента