IAG SA обмисля да придобие Norwegian Air Shuttle ASA. Потенциалната сделка може да помогне на собственика на British Airways да повиши пазарния си дял в ситуацията, в която конкуренцията от нискотарифните превозвачи става все по-жестока.

IAG придобие дял от 4,61% в авиолинията и заяви, че обмисля да предложи цялостно придобиване.

Акциите на Norwegian Air се изстреляха с рекордните 26 процента. Потенциално придобиване би оценило норвежката компания, която има пазарна капитализация от над един милиарда долара, на около три милиарда долара, включително дълговете, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

"Миноритарната инвестиция цели да установи позиция, от която да започнем дискусиии с Norwegian Air, включително с възможността за пълна оферта", казват от IAG.

"Всички в Европа искаха да ни купят", казва Бьорн Кьос, CEO на Norwegian Air. В интервю по-рано този месец той заяви, че компанията е инвестирала доста в своите самолети и не би обмислил да продаде компанията, докато инвестициите не започнат да се изплащат.

Европейската авиоиндустрия трябва да се готви за нов рунд консолидация. Alitalia SpA събра интерес от редица европейски конкуренти, включително EasyJet и германската Lufthansa. По-рано EasyJet успя да придобие операциите на фалиралата AirBerlin на летище Tegel.

Norwegian Air е интересна със своите нискотарифни междуконтинентални полети. Тя успя да разтърси пазара и да накара големите конкуренти като British Airways и Air France да предприемат мерки, за да си върнат клиентите.