Booking Holdings е поредният голям онлайн гигант в туристическият сектор, който ще съкрати хиляди работни места, след като пандемията на коронавирус донесе загуби за индустрията, предава Bloomberg.

25% от служителите в Booking.com, най-големият бизнес на компанията, ще бъдат съкратени. Това са около 4000 работници. Съкращенията ще са се прилагат в световен мащаб.

Главният изпълнителен директор Глен Фогел заяви, че последните пет месеца представляват "най-голямата социална и икономическа криза в нашия живот".

Пандемията силно засегна бизнеса на Booking и като туристическата индустрия остава под "значителен натиск", добави изпълнителният директор. "Надявах, че това няма да се случи, но нищо не може да смекчи влиянието, което тази криза оказа и ще продължи да има както върху туристическата индустрия, така и върху нашия бизнес", заяви той.

Продължителното разпространение на Covid-19 драстично сви туризма, като същевременно спря повечето бизнес пътувания в полза за сметка на видеоконференции. Авиокомпаниите съобщиха за значителни съкращения на работни места, доста хотели затвориха и онлайн частта на индустрията не беше пощадена.

Airbnb и TripAdvisor елиминираха една четвърт от работната си сила по-рано тази година, а миналата седмица Expedia Group отчете 82% спад на приходите през второто тримесечие, като изпълнителният директор Питър Керн заяви, че това е "вероятно най-лошото тримесечие за индустрията е наблюдавано в съвременната история. "

"Въпреки че работихме усилено, за да спасим възможно най-много работни места, вярваме, че трябва да преструктурираме организацията си, за да отговорим на очакванията за бъдещето на пътуването", добави тя.

Booking. com оперира в повече от 65 страни, има пет основни марки и работна сила от около 26 000 служители.