В началото на тази седмица служители на Nike организираха протест заради отношението към жените в компанията. Това се случва в същия ден, когато търговецът на спортни облекла отвори сградата на централния си офис, носеща името на забъркания в скандали треньор по лека атлетика Алберто Салазар, пише The Wall Street Journal.

Флаер, изготвен от протестиращите служители, гласи: "Присъединете се към нас за разходка в кампуса, за да отпразнуваме това, което жените носят на спорта и да повишим информираността, за това как Nike може да подкрепи нашите спортисти и служители". Към тях са се присъединили и няколко висши ръководители.

Сградите в просторната централа на компанията са кръстени на известни спортисти, свързани с нея, като Тайгър Уудс или футболната звезда Миа Хам. Салазар, който е треньор по лека атлетика и на който е кръстена една от големите сгради на компанията, има забрана да упражнява професията си в продължение на 4 години заради обвинения, свързани с допинг. Той е заявил, че ще обжалва ограничението. Към него има и обвинения от бивши спортистки, че ги е малтретирал, които той отхвърля.

Nike отказва да продава продуктите си в Amazon

Nike отказва да продава продуктите си в Amazon

Спортният гигант ще се фокусира върху директните продажби

Nike има проблеми с културата на работното си място вече повече от година. В началото на 2018 г. група жени разпространиха анкета, за да протестират срещу неподходящото поведение на мъжете oт компанията, както и заради несъответствието в заплащането и дисбаланса между половете във връзка с мениджърските позиции. По-късно същата година Nike предприема мерки и заменя няколко висши ръководители, а главният изпълнителен директор Марк Паркър се извинява, като обещава да направи необходимите подобрения.

Не след дълго спортният гигант се забърква в скандали около треньора Салазар, който е бил свързван с компанията от години. Спортистката Мери Кейн споделя пред The New York Times, че по време на проекта Nike Oregon - представляващ елитна тренировъчна група на Салазар, не е имала месечен цикъл в продължение на 3 години, заради това, че е била притискана от треньорите да отслабне. По време на протеста, тя коментира, че Nike трябва да позволи на служителите и общността да говорят свободно. "Спрете сплашването", пише тя в Twitter.

В отговор Салазар казва, че съжалява, че откровените му дискусии със спортисти нараняват чувствата им, но не е съгласен с това, че насърчава жените атлети да поддържат нездравословно тегло.

Nike защитава треньора, който е бивш елитен състезател и шампион от маратоните в Бостън и Ню Йорк. Той е близък приятел на Фил Найт - съоснователя на Nike, като и двамата са възпитаници на университетската програмата по лека атлетика към Университета в Орегон. От спортния гигант казват, че се провежда разследване на отношението на Салазар към спортистите.

Шефът на Nike слиза от поста след 13 години на тази позиция и 40 години в компанията

Шефът на Nike слиза от поста след 13 години на тази позиция и 40 години в компанията

Той ще стане изпълнителен председател от януари 2020-а