Стотици европейски компании трябва да погасят или да рефинансират задължения, възлизащи на 100 милиарда долара, през следващите месеци. И изплащането на техните дългове изглежда под по-голям риск след колапса на пазарите.

Германската Thyssenkrupp и Telecom Italia са сред общо 600 дружества от Стария контиент с облигации с матуритет до края на 2021 година. В настоящата ситуация много от тях търсят възможности не за поемането на нов дълг на облигационния пазар, а за директно финансиране.

Jaguar Land Rover е един от примерите в тази посока. От компанията планират да използват свои резерви за изплащането на 500 милиона долара дългове през тази седмица. Гигантът в търговията със суровини Trafigura също може да предприеме подобни действия за покриването на облигации за 850 милиона долара по-късно през тази година.

Други, като испанското дружество за заложи Codere, се готвят да изчакат по-дълго време с надеждата, че ситуацията ще се подобри. Компанията трябва да покрие облигации за 800 милиона евро до ноември 2021 година.

"Нашият план е да търсим рефинансиране при по-добри условия на пазарите", посочва говорителят на фирмата. "Работим за това да бъдем предварително подготвени, но няма съмнение, че коронавирусът и несигурността правят движенията на пазара трудни за прогнозирата в краткосрочен план", допълва той.

Други дружества успяха да се възползват от по-добрите условия преди разпространението на епидемията в Европа. Така през януари италианската строителна компания Salini Impregilo рефинансира дълг по облигации за 600 милиона евро с матуритет юни 2021 година.

Снимка 471262

Източник: Bloomberg

Снимка 471261

Източник: Bloomberg