Ryanair беше принудена да отмени повече от 300 полета в Европа, насрочени за четвъртък, заради стачка на френските ръководители на полети.

Това идва въпреки оттеглянето на стачните действия от страна на един от най-големите профсъюзи SNCTA. То обаче дойде твърде късно, за да се избегнат прекъсванията, след като властите за гражданска авиация на Франция поискаха от авиокомпаниите да съкратят полетите, предаде The Guardian.

От авиопревозвача съобщиха, че ще бъдат засегнати 50 000 пътници.

Авиокомпанията призова председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да предприеме действия за защита на полетите със закон по време на стачките за контрол на въздушното движение, да позволи на другите спедитори в Европа да управляват полети над Франция по време на стачките и да ограничи правомощията на синдикатите за призовават стачки.

Ryanair: Ако американските авиокомпании не искат самолетите Boeing MAX 10, ние ще ги купим

Ryanair: Ако американските авиокомпании не искат самолетите Boeing MAX 10, ние ще ги купим

Очакванията са самолетът да бъде сертифициран до края на годината и да започне да лети в началото на следващата година

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри заяви, че "френските ръководители на полети са свободни да стачкуват, това е тяхно право, но ние трябва да отменяме френски полети, а не полети, напускащи Ирландия, отиващи в Италия или полети от Германия до Испания или Скандинавия до Португалия".

По думите му Европейската комисия пет години не предприема никакви действия за защита на полетите и единния пазар за въздушен транспорт. "Ние отново я призоваваме да предприеме действия за защита на полетите, което ще елиминира над 90% от тези отменени полети.

Въпреки френската стачка тази седмица, О"Лиъри заяви, че вярва, че пътуващите със самолет ще получат значително по-малко смущения през лятото на 2024 г., отколкото през последните две години, когато недостигът на работна ръка и стачките ограничават капацитета.