Ryanair е заявил на производителят на самолети Boeing, че ако някои клиенти от САЩ откажат да приемат доставка на самолети 737 MAX 10, че ще ги купи "на правилната цена".

Най-голямата авиокомпания в Европа по брой пътници вече има 150 потвърдени поръчки за MAX 10, най-големият самолет от серията 737 и опции за още 150 самолета, като първите доставки се очакват през 2027 г., предаде Reuters.

Компанията обяви, че очаква самолетът да бъде сертифициран до края на годината и да започне да лети в началото на следващата година, въпреки че Федералната авиационна администрация вече отмени заземяването на самолети MAX 9 след инцидента във въздуха с панел в кабината на нов самолет на Alaska Airlines.

Главният изпълнителен директор на United Airlines Скот Кърби е поръчал 277 самолета MAX 10 с опции за още 200, но миналата компанията заяви, че ще начертае нов план за флота, който не включва модела, който вече беше беше затънал в регулаторни и забавяния на доставките преди инцидента с Alaska Airlines.

"Заявихме им, че ако някои от тези американски авиокомпании не искат да вземат самолетите MAX 10, Ryanair ще вземе тези самолети", каза главният изпълнителен директор на Ryanair Group Майкъл О'Лиъри в по време на представяне на тримесечните резултати на авиокомпанията.

Той описа MAX 10 като "трансформиращ" и заяви, че Boeing винаги ще прави страхотни самолети, "но качеството наистина трябва да бъде подобрено".

В момента Ryanair разполага със 136 самолета MAX 8 и 409 самолета от предишно поколение поколение 737 във флотилия от 574 самолета, но в крайна сметка планира да ги увеличи до 210 самолета MAX 8 и до 300 самолета MAX 10.