Shell ще спре строителството в завод за биогорива в Ротердам на фона на недобрите пазарни условия, съобщи компанията, докато международните петролни компании продължават да преоценяват своите проекти за нисковъглеродна енергия.

Дъщерното дружество на Shell Shell Nederland Raffinaderij временно ще спре строителните работи в своето съоръжение за биогорива с 820 000 тона годишно в Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam в Нидерландия, "за да се справи с изпълнението на проекта и да осигури бъдеща конкурентоспособност предвид настоящите пазарни условия", заяви компанията.

"Временното спиране на строителството е ни позволи да оценим най-комерсиалния път за проекта от сега нататък", заяви Хуиберт Вигевено, директор "Възобновяеми енергийни източници и енергийни решения" на Shell.

По думите му компанията е ангарижана с постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г., с нисковъглеродни горива като ключова част от стратегията на Shell.

Миналия месец другият базиран в Обединеното кралство BP заяви, че ще преразгледа плановете си за разработване на ново устойчиво авиационно гориво (SAF) и проекти за възобновяеми дизелови биогорива в своите съществуващи обекти, спирайки планирането на два потенциални проекта, пише Oilprice.

По-рано тази година Shell потвърди амбициите си да бъде компания с нулева нетна енергия до 2050 г., но облекчи целта си за въглероден интензитет за 2030 г., тъй като се отклони от продажби на чиста енергия към клиенти на дребно.

Shell затваря своя петролна рафинерия в Германия

Shell затваря своя петролна рафинерия в Германия

От 2020 година компанията се освободи от пет рафинерии

Shell се оттегля от междинна цел за 2035 г. за 45% намаление на нетния въглероден интензитет, "отчитайки несигурността в скоростта на промяната в енергийния преход". Според Shell ще са необходими инвестиции в нефт и газ, тъй като се очаква търсенето им да да спадне с по-бавен темп от темпа на естествен спад на световните петролни и газови находища, който е 4-5% годишно.

През лятото на 2023 г. Shell заяви за новата си стратегия за продължаване на инвестирането в производството на нефт и газ и селективно наливане на капитал в решения за възобновяема енергия, разгневявайки активисти за климата и някои институционални инвеститори.

Изпълнителният директор на Shell Уейл Сауън заяви, че намаляването на глобалното производство на нефт и газ би било "опасно и безотговорно", тъй като светът все още се нуждае от тях.