Siemens ще напусне руския пазар заради войната в Украйна. Това обяви компанията. Германската индустриална група е поредната мултинационална компания, която обяви загуби, свързани с решението си да напусне Русия след инвазията на 24 февруари.

Мюнхенската компания има 3000 служители в Русия, където работи от 170 години. За първи път отваря бизнес в Русия през 1851 г., за да достави устройства за телеграфната линия между Москва и Санкт Петербург.

От страната в момента идват с около 1% от годишните приходи на Siemens, като по-голямата част от днешния бизнес се занимава с поддръжка и обслужване на високоскоростни влакове.

Обектите на компанията в Москва и Санкт Петербург сега се намаляват.

Ето кои компании напускат Русия и каква "оферта" им отправи Москва

Ето кои компании напускат Русия и каква "оферта" им отправи Москва

Предлага се бърза процедура по обявяване на фалит на напускащите чуждестранни компании

Няколко компании като Anheuser-Busch InBev и Carlsberg, производителя на спортни облекла Adidas, производителя на автомобили Renault и няколко банки, отчитат големи разходи за спиране на операциите или изтегляне от Русия.

Главният изпълнителен директор на Siemens Роланд Буш описа конфликта като "повратна точка в историята". "Ние, като компания, ясно и категорично осъдихме тази война", обяви Буш. По думите му компанията усеща въздействието върху бизнеса си.

През второто тримесечие наложените на Русия санкции вече са оказали значителен натиск върху резултатите на Siemens. Обезценките и другите разходи са натоварили печалбата след данъци с 600 млн. евро през второто тримесечие на фискалната година 2021/22, която приключва на 30 септември. Сега може да бъде добавена още една трицифрена сума в милиони евро - в диапазона от 100 до 500 млн. евро.

Акциите на Siemens паднаха с 5% в началото на търговията, но търсенето остана стабилно.