Космическата компания SpaceX вече се оценява на около $125 милиарда. Това заяви милиардера Илон Мъск, цитиран от американските медии. Осве това, корпорацията е набрала нов кръг от финансиране в размер на поне $1,5 милиарда, за да разшири влиянието и дейността си.

През 2021 година компанията бе оценена на $100 милиарда, според изследователската компания PitchBook.

Капиталоемките усилия на компанията включват Starship - ракетната система, за която Илон Мъск е казвал, че иска да използва за предвидените от него мисии в дълбокия космос, както и за сателитната интернет услуга на компанията Starlink, която вече официално е налична и в България, пише Bloomberg.

Президентът на SpaceX: хората ще стигнат до Марс преди края на десетилетието

Президентът на SpaceX: хората ще стигнат до Марс преди края на десетилетието

По думите на Мъск животът на Марс "ще бъде опасен, труден и упорита работа"

SpaceX изгражда инфраструктурата за ракетата Starship на площадка близо до южния край на Тексас, като освен това тества и произвежда двигатели и друг хардуер за превозните средства. Компанията има за цел да започне да извършва демонстрационни орбитални полети на Starship именно от тази площадка.

Разходите обаче нарастват. Наскоро компанията увеличи цената на потребителските комплекти за Starlink и повиши месечната такса за услугата от $99 на $110. SpaceX увеличи цените за изстрелване и на своите ракети Falcon 9 и Falcon Heavy.

Президентът и главен оперативен директор на SpaceX наскоро прогнозира, че "хората ще стигнат на Марс преди края на това десетилетие". По думите на Гуин Шотуел целта е да се изпарят хора на Марс в рамките на десетилетието.

Коментарите й отразяват прогнози, направени от главния изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск през декември. В интервю Мъск обяви, че в най-добрия случай хората ще бъдат на Червената планета след около пет години, а в най-лошия случай това ще отнеме десетина години.