Поредният голям китайски строителен предприемач - Shimao Group, изпадна в дългова криза и не може да погаси задълженията си в разер на повече от $1 милиард, пише CNN Business. По този начин компанията нанася нов огромен удар на изпитващия затруднения имотен сектор на втората най-голяма икономика в света.

Базираният в Шанхай имотен гигант  не е успял да изплати лихви и главница по емисия облигации на стойност $1 милиард с падеж миналата неделя, става ясно от уведомление на компанията до Хонконгската фондова борса. По емисията облигации няма гратисен период за главницата. Това е първото пропуснато плащане по деноминирани в долари облигации от страна на Shimao, която се бори със засилващия се финансов натиск от месеци насам.

Китайксият имотен сектор преминава от една криза в друга от 2020 година, когато Пекин започна да предприема мерки срещу прекалено голямата задлъжнялост на строителните компании в опит да ограничи дълговете им и повишението в цените на имотите. Проблемите ескалираха значително миналата есен, когато Evergrande - втората най-голяма строителна компания в страната, започна да изпитва затруднения с набирането на средства за плащания към своите кредитори. Това е най-задлъжнялата китайска строителна компания до момента със задължения за около $300 милиарда.

Затъналата в дългове за над $22 милиарда Evergrande има план за преструктуриране

Затъналата в дългове за над $22 милиарда Evergrande има план за преструктуриране

Китайската компания призова за търпение

Междувременно, Evergrande подготвя мащабен план за преструктуриране на задълженията си, предвождан от правителството. Строителната компания планира да представи предложенията си преди края на месец юли тази година.

Shimao Group има огромно количество задължения с падеж през 2022 година, в това число облигации на стойност $1.7 милиарда, които са собственост на чуждестранни инвеститори, както и "значителни" офшорни банкови заеми, според Moody's. През март компанията обяви, че по нейни оценки нетната й печалба за 2021 година е паднала с около 62% на годишна база, до голяма степен заради локдауните в Шанхай.

Строителната компания е основаната през 2001 година от предприемача Хуй Уинг Мау. Shimao строи мащабни жилищни проекти и хотели в цялата страна. Тя притежава Shanghai Shimao International Plaza - един от най-високите небостъргачи в света, който се намира в сърцето на Шанхай.