Компанията за електромобили, собственост на милиардера Илон Мъск Tesla e подложена на кръстосан огън от критики от германския профсъюз IG Metall и някои политици, заради обвиненията на работниците относно работното време и опасения, че са говорили открито в завода си в Бранденбург, пише Reuters.

Според IG Metall нарастващ брой съобщават за по-дълго работно време с малко свободно време. Служителите също все повече се страхуват да обсъждат условията си на работа открито, заради декларации за поверителност, които е трябвало да подпишат заедно с трудовите си договори, каза IG Metall.

Осен това има обявена нова позиция на кариерния уебсайт на Tesla за "следовател по сигурността", който ще си партнира с правни отдели и отдели за човешки ресурси, за да "събира информация на място както в рамките на, така и извън заводите на Tesla, за да защити компанията от заплахи".

"Служителите на Tesla започнаха с голям ентусиазъм за проекта. С течение на времето наблюдаваме, че този ентусиазъм избледнява", коментира Ирен Шулц от IG Metall Berlin-Brandenburg-Sachsen.

"Tesla не прави достатъчно, за да подобри условията на труд и оставя твърде малко време за отдих и възстановяване."

И Tesla China е поискала от някои служители да подпишат декларации за поверителност, според два източника.