Двата най-големи туроператора в Европа – Thomas Cook и TUI, са изправени пред тежък летен сезон на фона на последните терористични атаки, британския референдум и събитията в Турция.

След терористичните акции във Франция и Белгия през тази година двете компании са отчели отлив и редица отказани резервации на техни клиенти. Успоредно с това акциите им продължават да поевтиняват, а прогнозите в краткосрочен план не включват положителни резултати, пише Independent.

Още преди вота във Великобритания индикациите не бяха добри. През май от Thomas Cook обявиха, че резервациите им за летните месеци са с 5% надолу в сравнение с предходната година.

От началото на годината акциите на компанията са изгубили 47% от стойността си, а тези на TUI – 21,5%.

След референдума има по-осезаемо отдръпване на британските потребители. Заради поевтиняването на паунда спрямо еврото, почивките в Европа за тях излизат по-скъпо.

През миналата седмица пък от TUI съобщиха, че са продали 70% от почивките, резервирани от британски граждани по-рано. 30 на сто обаче все още не са заплатени.

Най-голям отлив има от Турция, като още през май търсенето на турове за дестинации там остро е спаднало. И двата туристически оператора вече са намалили сериозно броя на офертите си до южната ни съседка.