Китайската платформа TikTok планира да отвори още два центъра за данни в Европа. Това е заявил един от мениджърите на компанията. Този ход може да смекчи опасенията относно сигурността на данните на потребителите и да облекчи регулаторния натиск върху компанията, пише Reuters.

TikTok иска да увери правителствата и регулаторите, че съдържанието на личните данни на потребителите не може да бъде манипулирано от Китайската комунистическа партия или някой друг под влиянието на Пекин.

"Напредваме с финализирането на план за втори център за данни в Ирландия с доставчик на услуги трета страна", казва генералният мениджър на TikTok за операции в Европа Рич Уотъруърт.

Той допълни, че се водят преговори за създаване на трети център за данни в Европа.

Най-следваната личност в TikTok Каби Лейм печели по $750 000 долара за пост

Да печелиш по $750 000 за пост в TikTok - какво е да си най-следваната личност в популярната мрежа

Брандовете му плащат средно около 400 000 долара на TikTok

Компанията има средно 125 милиона месечни активни потребители в ЕС. Това подлага компанията на по-строги правила на ЕС за онлайн съдържание, известни като Закона за цифровите услуги (DSA).

DSA се прилага на компании, които обслужват над 45 милиона потребители като много големи онлайн платформи и изисква от тях да извършват управление на риска, външен и независим одит, да споделят данни с власти и анализатори и да имат кодекс на поведение.

За сравнение Twitter има 100,9 милиона средномесечни потребители в ЕС, въз основа на оценка за последните 45 дни.

Средният месечен брой потребители възлиза на 278,6 милиона в Google Maps, 274,6 милиона в Google Play, 332 милиона в Google Search, 74,9 милиона в Shopping и 401,7 милиона в YouTube.

По-рано тази седмица Meta Platform заяви, че има 255 милиона средномесечно активни потребители във Facebook в ЕС и около 250 милиона средномесечно активни потребители в Instagram през последните шест месеца на 2022 г.