Италианска банка UniCredit е записала най-високото ниво на нетната си оперативната печалба за последното десетилетие през миналата година. За 2018 година в сравнение с предходната тя е нараснала с 13,1% до 6,4 милиарда евро, като от финансовата институция посочват, че това е най-добрият им резултат от 2008 година насам.

Коригираната нетна печалба на групата е в размер на 3,9 милиарда евро или с ръст от 7,7% в сравнение с 2017 година, сочат данните в доклада за финансовите резултати на банката за последното тримесечие и за цялата 2018 година. От тези изчисления е изключен ефектът от турските активи на банката, продажбата на две дъщерни дружества Pekao и Pioneer и допълнителни приходи от данъчни облекчения.

Финансовата институция има 40,9% участие в турската Yapi Kredi. Сривът на турската лира и по-високите провизии, свързани с американските санкции срещу Иран, са оказали негативен ефект върху годишните финансови резултати. От 2012 година италианската група е част от разследване на американското министерство на правосъдието във връзка с ирански компании.

За последното тримесечие на миналата година UniCredit има коригирана нетна печалба от 840 милиона евро или с 20% по-висока от отчетената през същия период на година по-рано.

Фонд на Credit Agricole и Societe Generale купува ключов актив на UniCredit
Обновена

Фонд на Credit Agricole и Societe Generale купува ключов актив на UniCredit

Следката е за 3,5 милиарда евро

"UniCredit отчете рекордно представяне през 2018 година с най-добрите си резултати от десетилетие", коментира финансовите резултати на групата главният изпълнителен директор Жан Пиер Мустие.

"Потвърждаваме плановете си за постигане на нетна печалба от 4,7 милиарда евро през 2017 година", допълва той.

По отношение на необслужваните заеми, които все още са най-големият проблем за банките в Италия, от финансовата институция посочват, че тези техни експозициите са се свили с 2,65 процентни пункта до 7,7%.

От UniCredit посочват, че Централна и Източна Европа продължава да има най-голям принос за банката, като нетната печалба в региона е в размер на 1,7 милиарда евро за 2018 година или със 17,3 на сто повече в сравнение с предходната.

Българското подразделение на финансовата институция - "УниКредит Булбанк", отчита такъв от 3 на сто до печалба от 215 милиона евро за отчетения период. Най-голям ръст от 56,3 на сто има в хърватското подразделение. Там нетната печалба е в размер на 165 милиона евро. Пазарите на Чехия и Словакия са донесли такава от 353 милиона евро, а в Унгария - 177 милиона евро.