JPMorgan Chase ще плати глоба от 920 млн. долара, след като разследване на три федерални агенции доказа, че тя е манипулирала глобалния пазар на метали и съкровищни бонове, предаде CNBC. Това е исторически рекордна глоба за измама.

Финансовата институция е санкционирана за това, че нейни трейдъри са създавали фалшиви поръчки, които не са имали намерение да изпълняват. По този начин те са подавали неправилни сигнали към останалите търговци за търсенето и предлагането на активите, което от своя страна им е позволявало да се възползват от ценовите динамики.

Подобни действия обаче са забранени от дванадесет години, след като в разгара на Голямата рецесия регулаторът реши да преустанови възможността за манипулация на пазарните индикатори.

Признаха за виновни двама трейдъри от Deutsche Bank за манипулация на златото и среброто

Признаха за виновни двама трейдъри от Deutsche Bank за манипулация на златото и среброто

Прокуратурата в Чикаго иска по пет години в затвора, присъдата ще е ясна през януари

От тази сума 436,4 млн. долара е наказателната глоба за банката, 172 млн. долара ще трябва да бъдат върнати, тъй като са спечелени нечестно, а компенсациите за пострадалите търговци ще са в размер на 311,7 млн. долара, става ясно от решението на министерството на правосъдието. Банката има три години да ги плати.

"Поведението на индивидите, за които се отнася днешното решение, е недопустимо и те вече не са във фирмата", каза съпрезидентът на JPMorgan Даниел Пинто в изявление. "Оценяваме признанието на министерството на правосъдието за огромните ресурси, които отделяме за вътрешен контрол, включително и за усилията ни да спазваме регулациите."

От финансовия регулатор на САЩ обаче изтъкват, че именно вътрешните правила на банката са се провалили в предотвратяването на подобни измамни търговски практики и в спирането им, след като те вече са били започнали.

JPMorgan мести активи за €200 млрд. от Великобритания във Франкфурт

JPMorgan мести активи за €200 млрд. от Великобритания във Франкфурт

Заради Brexit ще трябва да се преместят и около 200 служители на банката

Според обвинението, измамите на трейдърите на банката са били извършвани в продължение на осем години, а техният брой е "стотици хиляди незаконни транзакции", изтъква прокурорът по делото Брайън Рабит. Въпреки това, в резултат на постигнатото споразумение със съда, дейностите на банката не се ограничават допълнително.

Процесът срещу тримата бивши служители на банката - Новак, Смит и Джордан, обвинени в извършването на самите схеми, който започна през септември миналата година, ще се гледа през пролетта на 2021 г. За подобно обвинение те могат да получат двуцифрен брой години в затвора.

JPMorgan се възползва от случая, за да постигне споразумение и по друго обвинение, повдигнато от Даниел Шак и двама други инвеститори още през 2015 г. Те доказаха, че банката е извършвала същите нелегални транзакции и на пазара на сребърни фючърси между 2010 и 2011 г. Детайли за сумата, която институцията ще плати по това дело, не бяха разкрити.