В следващите две години можем да очакваме покачване на лихвите по жилищните кредити у нас. Това прогнозира изпълнителният директор на "Токуда Банк" Анна Бонева.

"До края на годината е доста кратък период. Като погледнем исторически в момента нивата са едни от най-добрите възможни за вземане на кредити. Това е по различни причини - ликвидността, нивото на лихвените проценти в България и в Европа. Не очаквам много сериозно движение, по-скоро говорим за нормализиране", коментира тя пред BloombergTV България.

Бонева посочва, че ще се върви към нормализиране на лихвите след продължителния период на отрицателни такива. По нейните думи може да се очаква известно покачване на нивата в следващите 2 години.

"Определено ситуация на отрицателни лихви не е здравословна, така че нива, които се доближават до ръста, до инфлацията, би трябвало да бъдат нормалните нива на лихвите", посочва още тя.

По оценката на експерта трябва да се има предвид ръстът на кредитите, който е предизвикан от редица фактори.

"Хубавото е, че икономиката ни показва доста устойчиви нива на растеж и в момента тези нива са едни от най-добрите от времето на финансовата криза", казва Бонева и допълва:

"Те са подкрепени с много сериозно наратване на заетостта, съответно това се отразява в активност откъм търсенето на кредити и не на последно място добрата ликвидност и капиталовата позиция на банките, които търсят варианти да се развиват добре.".