Решението на Европейската централна банка от миналата седмица за допълнително намаляване на лихвения процент по банкови депозити вече води до отражение върху потребителите в еврозоната. След като ЕЦБ увеличи "таксата" за държане на пари в нея до минус 0.5%, банките започнаха да свалят допълнително лихвите по кредити - за да дават повече заеми и да съхраняват по-малко пари на загуба в централната банка.

Реакцията на финансовите институции е вече видима на германския пазар, където лихвата по 10-годишните ипотечни заеми за кредитополучатели с добра кредитоспособност падна под 0.5%, достигайки при някои оферти до 0.4%. За сравнение преди това се движеше между 0.5% и 1.0%, показват данните на сайта Interhyp, който сравнява предложенията на 400 банки в страната.

"Кредитополучателите стават свидетели през тези седмици на невиждано развитие", коментира управителят на компанията Мириам Мор. Според данни на друга организация - консултантската компания FMH-Finanzberatung, средният лихвен процент по 10-годишните ипотеки е паднал до 0.69% при 0.71% три седмици по-рано. При голямо самоучастие и добра кредитоспособност лихвата по заема може да падне дори до 0.3%.

Ипотечен кредит с отрицателна лихва? Бундесбанк допуска, че скоро може да се появи

Ипотечен кредит с отрицателна лихва? Бундесбанк допуска, че скоро може да се появи

Евтините пари създават финансови куриози

В българския контекст това би означавало, че при 100 000 лева заем срещу 0.4% лихва, след 10 години върнатата сума ще бъде в размер на 102 030 лева - или само 2030 лева повече. За сравнение при средния лихвен процент в България от 3.09% върната сума би била 116 372 лева.

"Банките не искат да губят пари, защото ЕЦБ ги таксува", коментира експертът Макс Хербст от FMH, цитиран от Handelsblatt. Решение на ситуацията е големият обем ипотечно кредитиране, който може да бъде достигнат с по-ниски лихви за сделки с по-нисък риск. Ето защо германските финансови институции търсят надеждни кредитополучатели, които да захранят с нови евтини заеми.

Според други експерти не е невъзможно достигането на отрицателни лихви за крайните потребители в страната. При тях също сметката се връзва - вместо да плащат на ЕЦБ, клиентите им ще връщат малко по-малка сума, отколкото са взели.