Ако обмисляте да изтеглите потребителски кредит, то едно от най-сложните неща, които ще трябва да направите е, да изберете кредитор. Коя институция ще ви предложи най-добри условия? Как да намерите най-ниска лихва? Дали изобщо ще ви одобрят за такъв заем? Като цяло, ако имате редовни доходи и добра кредитна история, то почти всяка банка ще ви даде потребителски кредит. Разбира се, друг е въпросът каква сума ще ви бъде отпусната.

Ако ви трябва по-голям заем, да речем, над 50 000 лв., то заемодателят може да има по-строги изисквания. От друга страна, получаването на по-малка сума, да речем между 10 000 и 20 000 лв., обикновено е по-бърз и не толкова сложен процес. tbi bank, например, предоставят удобството за теглене на потребителски кредит изцяло онлайн и то за нула време. Имайте предвид, че всяка една кредитна институция има различни изисквания и условия. За да намерите най-добрата оферта, която да отговаря на вашите нужди, може да е необходимо да направите малко по-задълбочено проучване. По-долу ще разгледаме някои от факторите, които да обмислите и критерии, спрямо които да оцените наличните опции.

Потърсете кредитори, които са готови да предоставят сумата, от която се нуждаете

Това може би е първото нещо, което ще искате да обмислите и да вземете под внимание. Преценете каква сума ви трябва - 10 000, 20 000, 50 000 лв. - и кой кредитор е готов да ви ги отпусне. Различните институции оценяват по различен начин допустимостта за отпускане на кредит и има вероятност някои да не могат да ви предоставят сумата, която искате.

Някои банки предлагат големи потребителски кредити, за суми над 30 000, 40 000 или дори 50 000 лв. Добре е да имате предвид обаче, че те ще имат и повече изисквания. Може би ще трябва да доказвате доход, да сте назначени на безсрочен трудов договор, да имате чисто кредитно досие и т. н. В някои случаи, банката ще изисква и поръчител.

Всичко това, разбира се е обвързано и с повече документация, и чакане. Така че, ако смятате да кандидатствате за голям потребителски кредит, не очаквайте, че ще получите средствата много бързо.

От друга страна, вземането на по-малък потребителски кредит става много по-лесно, като в много от случаите, може да заявите такъв онлайн. Изискванията обикновено са по-малко, няма излишна документация, нито ненужно бутане по опашки. Едно от най-големите предимства на потребителските кредити онлайн обаче е, че получавате средствата много по-бързо, директно в избрана от вас сметка. И все пак, не забравяйте , че тук говорим за суми до около 20 000 лв.

Проучете какви погасителни планове могат да ви предложат различните институции

Погасителният план очертава как ще изплатите кредита си и за колко време. Той включва точния размер на месечната вноска, лихвата и срока за изплащане. Имайте предвид, че различните кредитори могат да ви предложат различни погасителни планове. Ето защо, може да искате да съберете няколко оферти и да видите, коя най-добре отговаря на вашето финансово състояние и цели.

Когато кандидатствате за потребителски кредит онлайн, вие сами може да изберете каква сума да вземете и за какъв период от време. Въз основа на това, както и на текущия лихвен процент, заемодателят ще изчисли размера на вашата месечна вноска.

Обърнете внимание на таксите

Всеки кредитор има свой собствен набор от такси. Какви точно ще бъдат те и в какъв размер зависи от условията на конкретната институция. Някои от тях могат да включват:

  • Такса за кандидатстване;
  • Такса за оценка на кредитоспособност;
  • Такса за усвояване;
  • Месечна такса за обслужване и др.

Всички тези такси могат да доведат до допълнително оскъпяване на вашия кредит. Имайте предвид обаче, че не всяка институция ще ви начисли такса за кандидатстване, например, или такса за оценка на кредитоспособност. Така че може да си струва да проучите и сравните условията на различните кредитори преди да изберете от къде точно да заемете пари.

Снимка 652241

Източник: envato.com

Сравнете условията по лихвите

Разбира се, лихвата е от съществено значение, независимо дали става въпрос за бърз кредит, ипотека или потребителски кредит. Тя пряко влияе върху цената на заема и определя общата сума, която ще изплатите за целия срок.

По-ниските лихви съответно водят до по-ниски месечни вноски и намаляват общата цена на кредита. Ето защо, е добре да сравните лихвените проценти, предлагани от различни кредитори и да изберете този, който осигурява най-изгодните за вас условия.