BHP Group направи ново предложение за сливане на Anglo American, което отново е отхвърлено. Това се посочва в съобщението на BHP. Предходното предложение за сливане беше направено само преди около 2 седмици.

Аnglо Аmеrісаn e ocнoвaнa пpeз 1917 г. в Йoxaнecбypг и e нaй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa плaтинa в cвeтa (чpeз Аnglо Аmеrісаn Рlаtіnum, Аmрlаtѕ) и cъщo тaĸa e cpeд вoдeщитe cвeтoвни пpoизвoдитeли нa диaмaнти (пpитeжaвa Dе Вееrѕ), мeд, ниĸeл, жeлязнa pyдa, ĸoĸc и въглищa. Koмпaниятa имa бизнec в cтpaни oт Aфpиĸa, Aзия, Ceвepнa и Южнa Aмepиĸa, ĸaĸтo и в Aвcтpaлия.

ВНР e нaй-гoлямaтa pyдoдoбивнa ĸoмпaния в cвeтa. Tя имa знaчитeлни пoзиции в бизнeca cъc cypoвини, вĸлючитeлнo въглищa, мeд, жeлязнa pyдa, ниĸeл и ypaн, ĸaĸтo и имa eдъp бизнec в ceĸтopa нa пeтpoлa и пpиpoдния гaз.

На 7 май групата BHP е изпратила на Борда на директорите на Anglo American подобрено предложение, съгласно което Anglo American се оценява на 34 млрд. паунда (42,67 млрд. долара).

BHP предлага на Anglo American сделка чрез размяна на акции. Съгласно актуализираната оферта, акционерите на Anglo American биха получили 0,813 акции на BHP за всяка своя акция. Като цяло те биха притежавали 16,6% от съвместната компания след приключване на сделката.

Освен това, BHP предлага Anglo American да разпредели на акционерите притежаваните от нея ценни книжа на Anglo American Platinum и Kumba Iron Ore.

Най-голямата рудодобивна компания в света BHP поиска сливане с Anglo American - получи отказ

Най-голямата сделка в рудодобива в света се отлага... засега

Евентуалното придобиване се оценява на 39 милиарда долара

"Новата оферта, ако беше приета, включваше 15-процентно увеличение на съотношението на замяна на акциите и увеличение на общото акционерно участие на акционерите на Anglo American в комбинираната компания до 16,6%, от 14,8% в първоначалната оферта", се казва още в изявление на BHP след отхвърляне и на втората й оферта.

Предходното предложение, което BHP отправи към Anglo American на 16 април, оценяваше компанията на 39 млрд. долара и също беше отхвърлено. Тогава Anglo American заяви, че офертата "съществено недооценява" компанията и нейните перспективи за развитие.

"BHP е разочарована, че Anglo American е взела решение да не започва преговори относно подобрените условия на офертата за сливане. BHP продължава да смята, че сливането на двете компании би било от значителна полза за всички акционери", се допълва в изявлението на компанията BHP.