• Компанията Anglo American Plc отхвърли предложението за сливане на BHP Group, заявявайки, че то "съществено подценява" компанията и нейните перспективи. Това решение е взето единодушно от членовете на Борда на директорите, се казва в изявление на Anglo American до Лондонската фондова борса (LSE).

Anglo American е основана през 1917 г. в Йоханесбург и е най-големият производител на платина в света (чрез Anglo American Platinum, Amplats) и също така е сред водещите световни производители на диаманти (притежава De Beers), мед, никел, желязна руда, кокс и въглища. Компанията има бизнес в страни от Африка, Азия, Северна и Южна Америка, както и в Австралия.

BHP е най-голямата рудодобивна компания в света. Тя има значителни позиции в бизнеса със суровини, включително въглища, мед, желязна руда, никел и уран, както и има едър бизнес в сектора на петрола и природния газ.

Преди два дни Anglo American потвърди предварителното съобщение, че BHP й е изпратила предложение за сливане чрез размяна на акции, отбелязвайки, че то е необвързващо и изисква изпълнението на редица условия.

Както беше съобщено, предложението на BHP е базирано на пазарната оценка на Anglo American от 39 милиарда долара.

По думите на председателя на Съвета на директорите на Anglo American Стюарт Чембърс, постъпилото предложение е "непривлекателно" и е съпроводено с висока степен на неопределеност, а рискът свързан с пълното приключване на сделката е предвиден да е почти изцяло поет от Anglo American и акционерите й.

В съответствие със заканодателството, BHP би трябвало до 22 май, официално да заяви намеренията си - дали ще представи официална оферта на Anglo American, или че не възнамерява да прави такава.

Евентуалното сливане на BHP и Anglo American би довело до създаване на огромна компания, която би заела дял от около 10% от световното производство на метала мед, смятат анализатори.