Гигантът в авиационното оборудване United Technologies е близо до закупуването на конкурента си Rockwell Collins за близо 30 млрд. долара.

Двете компании водят интензивни преговори и се очаква сделката да бъде финализирана още през този уикенд. Очакваната цена е 140 долара за акция на Rockwell, а общата стойност на придобиването ще е близо 30 млрд. долара (включително дълга), съобщават Financial Times и The Wall Street Journal.

Ако сделката бъде финализирана, тя бъде създаден един от най-големите доставчици на части за самолети в света.

Ценните книжа на Rockwell в момента се търгуват около 130.7 долара, което прави пазарната й стойност 21.2 млрд. долара. Rockwell Collins обаче има и нетен дълг от близо 7 млрд. долара.

Пазарната стойност на United Technologies, която е основен доставчик на Airbus и Boeing, е около 93 млрд. долара.

Придобиването може да превърне United Technologies в още по-важен доставчик на компоненти за двата водещи самолетни производителя. То би могло да даде възможност на технологичния гигант да отдели своя космически и авиационен бизнес от останалата част от компанията.

Най-популярните продукти на United Technologies са вентилационните системи за самолети Carrier, асансьорите и ескалаторите Otis и самолетните двигатели Pratt & Whitney, които се използват както в гражданската, така и във военната авиация.

United Technologies от известно време е хвърлила око на Rockwell. Заради интереса на технологичния гигант акциите на Rockwell поскъпнаха с 40% от началото на годината.

Сделката би трябвало да получи одобрението на регулаторите, тъй като двете компании произвеждат различни части от оборудването на самолетите. United Technologies е специализирана в реактивни двигатели, системи за кацане и колесници, а Rockwell създава дисплеи в пилотската кабина, комуникационни системи и седалки.

Придобиването ще бъде третата голяма сделка между доставчици на авиооборудване през последната година. Само преди няколко месеца Rockwell завърши придобиване за 8.6 млрд. долара на производителя на интериор за самолети B/E Aerospace.

Това осигури на компанията - най-известна със своите електронни комуникации и системи на авиониката - присъствие в кабинните интериорни системи като седалки, кухни и тоалетни.

По-рано през годината френският производител на авиационни двигатели Safran се съгласи да закупи производителя на аерокосмическо оборудване Zodiac за 8.7 млрд. долара.