Фермата, голяма колкото Ирландия, е отново на пазара в Австралия.

Компанията за производство на говеждо месо Kidman заяви, че приема нови оферти за масивния земеделски имот, след като една китайска компания се оттегли от наддаването, предаде CNNMonеy.

Планът на китайско-австралийския консорциум Dakang Australia да придобие ранчото бе ефективно спрян от австралийското правителство, което миналата седмица предупреди, че сделката била „в противоречие с националния интерес”.

Социалният министър на Австралия Скот Морисън изрази притесненията си, че продажбата на владенията на Kidman в един огромен дял прави така, че да е трудно за австралийските участници в наддаването да се съревновават.

Kidman твърди, че разделянето на 120-годишната компания значително ще намали нейната стойност. Тя е един от най-големите производители на говеждо в страната и притежава стопански активи, простиращи се на повече от 100 000 кв. км във вътрешността на континента.

Компанията се съгласи да продаде 77 300 кв. км от земите си на китайската фирма Dakang и австралийския ѝ партньор.

Инвазията на китайските инвеститори: купуват най-голямата ферма в Австралия

Инвазията на китайските инвеститори: купуват най-голямата ферма в Австралия

Площта на имота е по-голяма от територията на Ирландия

Управляващият директор на Kidman Грег Кембъл заяви, че е „важно да се отбележи”, че компанията му не е получавала никакви оферти от австралийски групи, въпреки че се е обърнала към 130 местни фирми като част от първоначалния процес по продажбата.

„Австралийските компании са добре дошли да изразят интерес към придобиването на бизнеса в неговата цялост”, посочи той, добавяйки, че приветства оферти от „всички краища по света”. Кембъл акцентира, че инвестиции от компании, базирани в САЩ, Чили и Нова Зеландия, не изискват одобрение от Борда за чуждестранни инвестиции на Австралия или правителствените органи.