Австрийската банка Raiffeisen Bank International (RBI) взе решение да продаде бизнеса си в Русия или да го изтегли от периметъра на групата. Това се казва в съобщение на кредитната институция, цитирано от РБК.

"Групата RBI ще продължи да работи по евентуални сделки, които биха могли да доведат до продажба или отделяне на Райфайзенбанк в Русия от периметъра на групата", се казва в изявлението.

Отбелязва се, че RBI се консултира "със съответните компетентни органи" относно възможностите за сделка. От финансовата група уточняват, че RBI ще продължи да извършва някои банкови операции в Русия. В същото време, RBI ще продължи да намалява банковите си операции в страната. По-специално, банката планира да намали кредитите и обема на операциите в чуждестранна валута.

Raiffeisen напуска България, но не и Балканите

Raiffeisen напуска България, но не и Балканите

Държавите от региона, които все още не са част от ЕС, привличат все повече внимание от страна на банковите групи

RBI обмисля различни варианти за съдбата на руския си бизнес, на фона на натиска от Министерството на финансите на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) върху кредитната институция.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) в САЩ през януари започна разследване на бизнеса на руското поделение на RBI и поиска информация за рисковете на банката при работата й в Русия, както и в Донбас, Украйна и Сирия, включително транзакции и дейности на определени клиенти, писа Reuters. От банката отбелязаха, че сътрудничат с OFAC и че имат "механизми за спазване на санкциите".

Австрийското министерство на финансите по-късно нарече разследването на санкционния орган на САЩ срещу RBI "нормален процес". Те добавиха тогава, че това не е повод за безпокойство във Виена. Обаче на 24 март, Reuters научи за искането на ЕЦБ, Raiffeisen Bank да напусне руския пазар.