Югоизточният край на Европа се подготвя за още една вълна банкови консолидации през 2022 г., подкрепена от скоростната експанзия на балканските икономики и привлекателността на възможността за членство в най-големия търговски съюз в света, пише Bloomberg.

С икономически растеж от 7 процента в някои балкански страни, купувачи като австрийската Raiffeisen Bank International и унгарската OTP Bank Nyrt водят сделките по сливания на пазар, който може да се присъедини към Европейския съюз в рамките на десетилетие.

От 2019 г. бяха анонсирани над 20 сделки. Банките се опитват да увеличат пазарния си дял и намалят разходите, за да успеят да поддържат печалбата насред ниските лихви и пандемията.

"Искаме да сме част от консолидацията, която ще се ускори", казва Ханес Чизек, директор "Стратегия и иновации" в Raiffeisen, която наскоро обяви, че продава бизнеса си в България. "Харесваме този пазар, виждаме инерция и прогнозите" в Сърбия, където австрийската банка придоби подразделението на Credit Agricole и създаде третата най-голяма банка в страната.

Сделките съвпадат с решението на ЕС през декември да разшири преговорите за присъединяване със Сърбия, най-голямата от шестте балкански държави, които искат да се присъединят към блока. Макар че влизането им в ЕС все още е далеч от сигурно, възможността повишава инвестиционната привлекателност.

Сред по-големите сделки включват придобиването на NKBM от страна на OTP, която притежава и ДСК в България. Споразумението създава най-голямата банка в Словения. OTP придоби и подразделението на Alpha Bank в Албания.

Сръбската AiK Banka пък постигна споразумение за придобиване на четири подразделения на Sberbank сред държави, които някога бяха част от Югославия.

През януари Европейската централна банка направи благосклонно изявление относно сливанията и придобиванията в банковия сектор. И посочи, че консолидацията ще помогне за разрешаване на отдавнашни проблеми и ще помогне на банките да се изправят срещу по-големите световни конкуренти.

Привлекателността на Сърбия се крие и във факта, че държавата успя да изчисти лошите кредити преди да дойде пандемията.

Сделка между Eurobank и Direktna създаде седмата най-голяма банка в Сърбия

Сделка между Eurobank и Direktna създаде седмата най-голяма банка в Сърбия

Сливането е петото в западната ни съседка за година и е част от по-широката тенденция за сливане в сектора