В търсене на растеж и стабилност, тенденцията за консолидация на банките в Европа продължава с пълна сила — и не подминава и съседна Сърбия.

В края на миналата седмица, след получаване на всички нужни регулаторни одобрения, сръбското подразделение на основаната в Гърция Eurobank приключи сливането с Direktna Крагуевац. Сделката, която бе анонсирана през юли, създава седмата най-голяма банка в Сърбия с общи активи от над €2 млрд. и нетна печалба в размер над €35 млн., съобщиха от финансовата институцията. Новата банка, която ще носи името Eurobank Direktna, ще има 127 клона в страната и 6,5 процента пазарен дял в кредитирането.

"Сделката е в съответствие със стратегията на Eurobank за по-нататъшно укрепване на позициите на Групата в страните, в които присъства, както и за последващ растеж с целенасочени придобивания на още пазарни играчи", коментират от банката.

Сливането е петото в Сърбия през последната година, с което броят на банките в западната ни съседка намалява до 23.

Увеличението на сделките по сливане и придобивания в банковия сектор в Сърбия следва европейската тенденция от последните тримесечия. Наблюдатели посочват, че сделките подсилват стабилността и печалбата на банките, които през последните години получават все по-малко приходи от кредитиране заради паричната политика на Европейската централна банка, която влияе на институциите на целия континент.

Към края на 2020 г. маржът е намалял до 1,5 процента и остава далеч под отчетения от американските банки 8 процента, посочи наскоро Едуар Фернандез-Боло, член на Надзорния съвет на ЕЦБ. "Европейският банков сектор все още има твърде много банки. Сравнение със САЩ след финансовата криза прави това кристално ясно — между 2009 и 2011 г. броят на банките в Съединените американски щати намалява три пъти по-бързо от този в Европа", каза още той.

По думите му, излишният капацитет във финансовия сектор носи ниски печалби и възвръщаемост, като в същото време това пречи на банките да инвестират в бъдещето си развитие, включително в модерни технологични решения. "Устойчивите консолидационни проекти имат потенциала да създадат икономии от мащаба", каза още той. В съобщението си Eurobank, която оперира още и в Гърция, Кипър, Люксембург, България и Великобритания, потвърждава това очакване и прогнозира 3 процента синергия след сливането.

Самата Direktna бе създадена през 2016 г. след сливане. Сега, обединена с Eurobank, тя влиза в групата, която има над €70,9 млрд. общи активи и над 11 хил. служители.

Eurobank ще контролира около 70 процента от новата банка, а акционерите на Direktna останалите 30 процента. Като част от сделката Eurobank Белград ще разпредели на Eurobank Group чрез изплащане на дивидент и връщане на капитал сума в размер на €232 млн., посочиха още от компанията.