Българският производител на пластмасови изделия"Пластхим-Т"обяви, че е постигнал споразумение за придобиване на 100% от акциите на италианската компания Manucor. Сделката ще позволи бизнес експанзия на нови пазари, коментират от двете дружества.

Придобиването ще създаде силна платформа за веригата за доставки в Европа, Близкия изток и Африка, с възможност за допълнително разширение. Сделката се финансира със заем от "Уникредит Булбанк" и ОББ. Според очакванията, "Пластхим-Т" ще заеме лидерска позиция в сегмента на биаксиално фолио в Европа с капацитет от 200 000 тона годишно.

Как се отрази на бизнеса през 2021-а година забраната на еднократната пластмаса

Как се отрази на бизнеса през 2021-а година забраната на еднократната пластмаса

В България настана пълен хаос

Бизнесът на двете компании

"Пластхим-Т" произвежда биаксиално ориентирано полипропиленово фолио (BOPP), каст ориентирано полипропиленово фолио (CPP) и гъвкави опаковки. Българското дружество разполага с три производствени бази в България - в Аксаково и Девня (за опаковъчни фолиа) и в град Тервел (за гъвкави опаковки). Компанията е сред най-големите производители на ВОРР фолио в Европа, с капацитет от 120 000 тона годишно.

Снимка 616208

Източник: iStock

Италианската Manucor също произвежда ВОРР фолио, като годишният й капацитет е 80 000 тона. Компанията e основана през 1987 г. Разполага с производствена база и логистичен център в малкия италиански град Сеса Аурунка в региона Кампания (със столица Неапол).

Към момента в българската компания работят близо 1000 служители в трите производствени бази у нас. Заетите в италианската Manucor са 260.

България е трета в ЕС по рециклиране на пластмаса

България е трета в ЕС по рециклиране на пластмаса

Страната ни е рециклирала 59% от генерираните пластмасови отпадъци