На 3 юли 2021-а година ЕС каза край за използването на осем продукта за еднократна употреба. След това забраната трябваше да бъде пренесена в националните законодателства, като всяка страна трябваше да приеме необходимите нормативни промени и процедурите за изтеглянето и безопасното унищожаване на вредните и замърсяващи околната среда продукти от пазара.

Какво се случи в България?

Както често се случва у нас, в началото настана пълен хаос. От лятото от магазини, супермаркети, кафенета и ресторанти трябваше да изчезнат пластмасовите чаши за кафе, прибори за хранене (вилици, ножове, лъжици и пръчици), чинии (включително хартиени чинии с пластмасов слой), сламки (освен за медицински цели), бъркалки за напитки, клечки за уши (с изключение на използваните за медицински цели), дръжки за балони, контейнери за храна.

България е трета в ЕС по рециклиране на пластмаса

България е трета в ЕС по рециклиране на пластмаса

Страната ни е рециклирала 59% от генерираните пластмасови отпадъци

И наистина, на някои места постепенно всички тези продукти бяха заменени с алтернативи за многократна употреба. Само че това не стана на 3 юли, стана постепенно. И определено не навсякъде. Голяма част от бизнеса негодуваше, друга част искаше по-дълъг гратисен период, а трета част просто реши да не спазва правилата.

Според представителите на бизнеса причина за хаоса е, че има много неясноти дори на европейско ниво. В директивата на ЕС се казва, че могат да се използват полимери, които не са химично модифицирани и се срещат в естествен вид в природата. Реално погледнато няма такива полимери и няма как да бъдат произведени изделия, които да са от изцяло естествени полимери, негодуват български търговци.

Почти немислимо за бизнеса, особено за по-малките търговци, се оказа това да сменят изцяло производството, за да да правят дървени или бамбукови бъркалки. Стигна се до там, че някои от фирмите преминаха на биополимери, а други затвориха бизнеса си.

Машината, която може да пречисти водните басейни от пластмаса, струва само 700 000 евро

Машината, която може да пречисти водните басейни от пластмаса, струва само 700 000 евро

Разполагането на 1 000 "прихващачи" по света е решение в глобален мащаб

Така или иначе, на 3 юли на териотирята на целия ЕС тази година влезе в сила забраната за пластмасовите продукти за еднократна употреба. Новият закон има за цел да намали количеството на пластмасовите отпадъци, които са един от най-големите завърсители в света. През 2021-а година около 80% от отпадъчните води се състоят от пластмаса.

Производителят на Guinness спира да използва пластмаса в опаковките

Един от най-големите производители на бира се отказва от пластмасови опаковки

Diageo ще я заменени с биоразградим картон