Млад и амбициозен холандски изобретател разширява усилията си да почисти милионите тонове пластмаса, плуващи в Тихия океан, пише Associated Press.

25-годишният Боян Слат, основател на стартъпа The Ocean Cleanup, вече изпробва изобретението си - плаващото устройство се движи по реки и улавя боклуците, преди те да стигнат до по-големи водни басейни. Той създаде системата преди години, когато беше на 18-годишна възраст.

Слат разкрива следващата си стъпка в битката срещу пластмасата - плаващото устройство да се движи на слънчева енергия.

"Трябва да затворим крана - артериите, които пренасят боклука от сушата към морето", казва той - "Да попречим на пластмасата да достигне океана на първо място."

Понастоящем машините струват около 700 000 евро (775 600 долара) за брой, но Слат заяви, че цената вероятно ще спадне с увеличаване на производството.

Преди години организацията на младежа стана обект на критики, че се съсредоточава само върху пластмасовия боклук, който вече плава в световните океани. Според експерти 9 милиона тона (8 милиона метрични тона) пластмасови отпадъци, сред които пластмасови бутилки, торбички, играчки и други предмети, се вливат ежегодно в океана от плажове и реки, застрашавайки морския живот. Едни от най-засегнатите морски обитатели са китовете, които поглъщат "отровата".

Три от пречистващите машини вече са внедрени в реки в Индонезия, Малайзия и Виетнам. Четвърта вече се насочва към Доминиканската република, посочи младежът.

Огромна машина ще почиства Тихия океан от пластмасата

Огромна машина ще почиства Тихия океан от пластмасата

Тя улавя отпадъците и ги изнася извън океаните, където те се преразпределят

През последните няколко седмици неговото име отново започна често да се споменава в интернет пространството покрай речта на Грета Тунберг пред ООН. Част от отрицателните реакции срещу активистката изкарваха на предем план свършеното от Слат. Според много потребители той не получава необходимото признание за изобретението си, което вече работи.

Ишам Хашим от правителството на щата Селангор в Малайзия присъства на пускането на машината в експлоатация. Той споделя, че е много доволен от изобретението.

"Използва се от месец и половина в реки и върви много добре, събира пластмасовите бутилки и целия боклук", казва той.

По думите на младия изобретател в света около 1 000 реки са отговорни за изпускането на около 80% от пластмасата в световните океани. През следващите 5 години той желае да се справи точно с това - да се преустанови изпускането на нови отпадъци в големите басейни.

"Това няма да е лесно, но представете си, ако успеем да го направим. Бихме могли наистина да направим океаните отново чисти", казва младежът.

Той също така призова държави, които се ангажират да почистят своите реки и предприятия, да инвестират в неговите устройства, така че работата им да се усъвършенства.

Плавателният съд е проектиран да акостира в реки и има оформен нос, който да отклонява по-големи плаващи отломки като дънери на дървета например. Прихващачите работят, като насочват пластмасовите отпадъци в отвор в носа на съда. След това с помощта на подвижна лента боклукът се пренася то контейнери, които той нарича "червата на машината".

"Прихващачът", както Слат нарича изобретението си, изпраща съобщения до местните оператори, когато контейнерите са пълни и имат нужда от изпразване.

Младият холандец също така направи демонстрация как машината работи - в пристанището в Ротердам той лично изхвърли стотици пластмасови играчки, а "Прихващачът" улови почти всички от тях.

Ян ван Франекер от Института за морски изследвани във Вагенинген преди години критикуваше изобретението на младежа. Днес обаче той е на мнение, че то изглежда обещаващо.

"Наистина съм щастлив, че най-накрая се насочихме към източника на замърсяването. От това, което виждам, дизайнът изглежда доста добър", каза той в телефонно интервю за агенцията.

Самият Слат твърди, че икономическото въздействие от изваждането на пластмаса от реките е по-високо от цената на закупуването и използването на машините. "Разполагането на прихващачи е много по-евтино, отколкото да не правим нищо", посочва той.

Как пластмасата промени света?

Как пластмасата промени света?

Тя е неизменна част от ежедневието ни, но и най-големият замърсител на природата