Последният опит да се намалят пластмасовите отпадъци в океаните ще бъде направен с огромна високотехнологична машина. Тя ще бъде използвана за втори пъти, за да събира отпадъците.

Разработчиците се надяват да успеят да изчистят поне част от боклука, плуващ между Калифорния и Хавай, пише Световният икономически форум.

Според Боян Слат, който е създател на проекта за почистването на океаните, съоръжението за улавяне на отпадъка е дълго 609 метра. Събраното количество пластмаса ще бъде преразпределено в зоната за боклук на острова.

Машината е използвана и преди през септември, за да се справи с част от същия проблем. Но поради лошите климатични условия, тя не е успяла да извади отпадъка, събиран за 4 месеца и се чупи.

Съоръжението има пластмасова бариера с 3-метров дебел екран, който наподобява брегова линия, за да може да улавя 1,8-те трилиона пластмасови отпадъци, плаващи в участъка.

Високотехнологичната машина е снабдена със соларни лампи, сензори, камери и сателитни антени, които позволяват на разработчиците на проекта да го следят чрез GPS система.

Според еколозите машината не вреди на биологичните видове, които живеят в този участък. Слат се надява, ако системата наистина се окаже полезна, след време 60 такива съоръжения да бъдат инсталирани в океаните, за да ги чистят.

Замърсяването с пластмаса е достигнало до такива нива, че 100 милиона тона отпадък може да бъде намерен в океаните. 80-90% от него идват от източници на Земята. А според доклад на Световния икономически форум, изготвен в Давос през 2016 година, броят на пластмасовите отпадъци до 2050 година ще надмине този на рибите.

Все повече големи компании са готови да спрат употребата на пластмаса до 2025-а

Все повече големи компании са готови да спрат употребата на пластмаса до 2025-а

Представители на модната, хранителната и козметичната индустрия поеха ангажимент