За малко повече от век, пластмасата извървя пътя от определянето за научно чудо до дамгосването като екологичен бич.

През 1907 г. е измислена първата модерна пластмаса - бакелитът. Той проправи пътя към цяло семейство продукти на основата на синтетични полимери - т.е. съединения на големи молекули, съставени от прости повтарящи се единици.

Бакелитът е широко разпространен в електротехниката

Източник: iStock

Бакелитът е широко разпространен в електротехниката

В края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век, подобрения в производствените процеси доведоха до драстично намаляване на разходите за пластмаси, проправяйки пътя за евтино масово производство.

"Пластмасата е невероятно вещество, едно невероятно изобретение. Тя е лека, здрава, прозрачна, водоустойчива", казва пред BBC Иън Джейми, управляващ директор на британския производител на опаковки Staeger Clear Packaging.

Основна част от ежедневието

Снимка 333866

Източник: iStock

Не е твърде пресилено да се каже, че пластмасата е в основата на модерния свят. Много неща, които днес приемаме за даденост, зависят от нея. Млякото например вече не е нужно да се доставя в стъклени бутилки, което го прави по-безопасно и по-лесно за транспортиране.

Пластмасата позволява на супермаркетите да предлагат по-широка гама от свежи продукти в разнообразни разфасовки.

Снимка 333867

Източник: Plastics Today

Гроздето, продавано в запечатани тарелки, а не в насипно състояние, е намалило загубите в магазините с повече от 20%, твърдят търговски анализатори.

Агенцията по храните съветва потребителите да поставят суровото пиле в пластмасова торбичка, за да избегнат риска от хранително натравяне.

Съвременната медицина също се възползва много от пластмасовата спринцовка за еднократна употреба, изобретена през 1955 г.

Съвременната медицина е немислима без пластмасовите спринцовки

Източник: iStock

Съвременната медицина е немислима без пластмасовите спринцовки

Според Британската федерация по пластмаси, ако пластмасовите опаковки трябва да бъдат заменени с други материали, това би довело до повишаване на потреблението на опаковки, което ще увеличи масата, енергията и емисиите на парникови газове, свързани с тях.

Алтернативните на пластмасата материали ще доведат до 2.7 пъти повече емисии на парникови газове през целия им живот.

От пластмаса се изработват всякакви домашни потреби

Източник: Plastics Today

От пластмаса се изработват всякакви домашни потреби

Поради всички тези причини, твърде малко от активистите за опазване на околната среда призовават за връщане към епохата преди пластмасата.

Предизвикателството е по-скоро да се смекчат най-лошите последици от нейното разпространение и да се намерят начини за намаляване на замърсяването, което тя причинява.

По-скъпо?

Пластмасите са един от най-големите замърсители на околната среда

Източник: iStock

Пластмасите са един от най-големите замърсители на околната среда

Според Дам Елън МакАртър, чиято самостоятелна фондация провежда инициатива, наречена "Нова икономика за пластмасата", целият продуктов цикъл трябва да бъде преработен.

По думите й в света ежегодно се произвеждат 78 млн. тона пластмасови опаковки, от които 40% отиват направо на депото за отпадъци.

Хората, които превръщат отпадъците от сметищата в произведения на изкуството

Хората, които превръщат отпадъците от сметищата в произведения на изкуството

Как една идея може да подобри живота в бедна африканска държава

"32% от тях изтичат в околната среда, 14% се изгарят и само 14% се събират за рециклиране. Само 2% се рециклират в пластмаса със същото качество. Това е прекрасно, но 2% от 78 млн. тона е твърде малко", посочва МакАртър.

Според нея че 50% от пластмасата може да бъде преработена, за да бъде ефективно рециклирана. Прекалено често се произвеждат продукти, които не са рециклируеми, тъй като рециклируеми и нерециклируеми части от пластмаса са комбинирани и не могат лесно да бъдат отделени.

Твърде малка част от пластмасовите отпадъци се рециклират

Източник: iStock

Твърде малка част от пластмасовите отпадъци се рециклират

Предприемачът Иън Джейми работи с изследователи, за да открие нови форми на пластмаса, които са по-малко вредни за околната среда. Предишните му опити обаче се провалят по технически причини, а новите продукти биха били по-скъпи.

В крайна сметка решението е в ръцете на потребителите, казват експертите. Хората, които възразяват срещу пластмасата, могат да изберат да купуват продукти, опаковани в стъклени бутилки или консервни кутии.

Разработват се и други форми на пластмаса. Въпреки това те вероятно ще струват повече и може да се окажат по-малко атрактивни опаковки.

Въпросът е: дали потребителите са готови да приемат компромиси за намаляване на замърсяването с пластмаси?