Британският производител на премиум клас алкохолни напитки Diageo заяви, че спира да употребява пластмаса в мултиопаковките на своята ирландска марка Guinness.

Компанията използва пластмаса при опаковане на промоционални комплекти, когато трябва да обедини няколко свои продукта в една цяла опаковка. Пластмасовите елементи в опаковките на Harp Rockshore и Smithwick също ще бъдат премахнати като част от инициативата на Diageo за 16 милиона паунда, пише BBC.

Промяната ще въведе няколко вида опаковки от 100 процента рециклируем или биоразградим картон. Очаква са новите опаковки да се появят на пазара от август тази година.

Все повече компании се присъединяват към идеята да бъдат зелени. Carlsberg започна да използва лепило вместо найлонови опаковки, при комплектуването на няколко продукта. Тереза Мей предложи да се въведе забрана за използването на всички пластмасови отпадъци, които имат алтернатива, до 2042 година.

Nestle също прекрати употребата на пластмасови сламки и започна да използва хартиени.

Заводът на Diageo в Северна Ирландия ще бъде първият обект от компанията, който ще започне да произвежда новите опаковки. Производителят на алкохол инвестира 8 милиона паунда във фабриката в източен Белфаст за новата идея.

Опаковките ще бъдат изнасяни за много страни по света, някои от които САЩ, Канада, Южна Корея и Европа.

От Diageo казват, че пластмасата в техните опаковки е под 5 процента, но промените ще намалят отпадъка от тях с 400 тона годишно.

"Управлението на въздействието ни върху околното среда е важно за планетата и финансовата устойчивост на нашия бизнес. Вече имаме една от най-устойчивите пивоварни в света, а отскоро ще имаме и най-устойчивите опаковки. Това са добри новини за планетата и за нашия бизнес", казва Оливър Лумс, директор на Diageo в Ирландия.