Германският производител на лекарства Bayer AG е отправил официална оферта за придобиването на Monsanto Co, който е най-големият производител на семена в света, съобщава Reuters.

Като се има предвид, че пазарната стойност на американската корпорация е в размер на 42 милиарда долара, сделката може да бъде по-голяма от тази направена от ChemChina за закупуването на Syngenta AG, изчислявана на 43 милиарда долара.

От Monsanto са обявили в официалната си позиция, че в момента бордът на директорите разглежда предложението. Влизането в сила на подобно споразумение обаче изисква и редица регулаторни разрешения.

Bayer, чиято капитализация е 90 милиарда долара, посочва, че нейното ръководство вече се е срещало с това на американския производител, за да обсъдят условията за придобиването.

Офертата на германския гигант дойде, след като сделката между ChemChina и Syngenta срещна отпор от страна на американските власти, които се опасяват за сигурността на доставките на храни за САЩ при влизане в сила на договора.

Междувременно сделка между Monsanto и Bayer може да засили опасенията на пазара, тъй като немалка част от производството на американската компания се покрива с тази на Syngenta.