Глобалната технологична компания Broadcom Inc. и софтуерната VMware, Inc. обявиха споразумение, съгласно което Broadcom ще придобие всички отворени акции на VMware. 

Оценката на VMware възлиза на приблизително 61 милиарда долара. В допълнение, Broadcom ще поеме 8 милиарда долара нетен дълг на VMware.

Очаква се сделката да добави приблизително 8,5 милиарда долара проформа EBITDA от придобиването в рамките на три години след приключването. 

След приключването на сделката, Broadcom Software Group ще се ребрандира и ще работи като VMware, включващ съществуващата инфраструктура и софтуерни решения за сигурност на Broadcom като част от разширено портфолио на VMware.

Американски производител на чипове Broadcom иска да купи VMware

Американски производител на чипове иска да купи VMware

VMware има пазарна капитализация от 40 милиарда долара и е сред водещите компании в индустрията за облачни услуги

Съгласно условията на споразумението, което е единодушно одобрено от Бордовете на директорите на двете компании, акционерите на VMware ще изберат да получат или 142,50 долара в брой, или 0,2520 обикновени акции на Broadcom за всяка акция на VMware. Изборът на акционерите ще подлежи на пропорционално разпределение, в резултат на което приблизително 50% от акциите на VMware ще бъдат заменени с парични средства, а 50% ще бъдат заменени с обикновени акции на Broadcom.

"VMware отдавна е признат в своето лидерство в корпоративния софтуер и чрез тази транзакция ние ще предоставим на клиентите си по целия свят следващото поколение инфраструктурен софтуер. Платформата на VMware и инфраструктурата на Broadcom отговарят на различни, но важни нужди на предприятието и комбинираната компания ще  може да ги обслужва по-ефективно и сигурно", заяви Том Краузе, президент на Broadcom Software Group.

Broadcom произвежда набор от чипове, необходими за сглобяването на разнообразни продукти като мобилни телефони, телекомуникационни мрежи и др. Покупката на VMware ще даде достъп на компанията и до центрове за данни.

Майкъл Дел е най-големият инвеститор на VMware с 40% дял, след като компанията беше отделена от Dell Technologies миналата година. Споразумение от подобен мащаб би довело до голяма печалба за него.

Dell разделя бизнеса си с VMware в сделка за $9,7 милиарда

Dell се разделя с дела си в ИТ гигант с бизнес и в България след сделка за $9,7 милиарда

Двете компании ще оперират отделно, но ще останат партньори

Главният изпълнителен директор на Broadcom малайзийско-американският милиардер Хок Тан пое кормилото на компанията производител на чипове през 2006 г. Доста придобивания помогнаха за превръщането на бизнеса в гигант на стойност над 200 милиарда долара.

Най-смелият ход на Тан беше да се опита да купи производителя на мобилни чипове Qualcomm за 103 милиарда долара през 2017 г. Сделката беше блокирана от президента на САЩ Доналд Тръмп с мотиви, че това ще даде на Китай надмощие в мобилните комуникации. Сега Тан търси нова голяма сделка.

Офисът на VMware в Garitage Park ще "свети" с решенията на Schneider Electric

Офисът на VMware в Garitage Park ще "свети" с решенията на Schneider Electric

Глобалният IT лидер избра платформата EcoStruxure

Broadcom мести централата си в Сан Хосе от Сингапур. Впоследствие разшири предлагането на софтуер, като придоби CA Technologies за 18,9 милиарда долара и подразделението за сигурност на Symantec за 10,7 милиарда долара.

VMware има пазарна капитализация от 40 милиарда долара и е сред водещите компании в индустрията за облачни услуги. Компанията има офиси в 24 страни, включително в България.