Американският технологичен лидер Dell се готви да отдели дела си в компанията VMware, като по този начин ще създаде две отделни борсови дружества. Целта на това действие е и да бъде набран допълнителен капитал, който да бъде използван за покриване на дълга на групата, който възлиза на 48,5 милиарда долара.

Това са потвърдили от Dell, цитирани от Bloomberg. Това действие ще доведе до първите по-сериозни промени след придобиването на компанията майка на VMware - EMC Corp., от Dell преди 5 години. Сделката тогава беше за рекордната стойност от 67 милиарда долара.

Поредицата от придобивания за Dell беше решаваща за отдалечаването на компанията от бизнеса ѝ с персонални компютри и включването на други дивизии към групата. В същото време обаче те доведоха до натрупването на значителен дълг.

VMware и Dell на крачка от най-голямата сделка в историята на IT сектора?

VMware и Dell на крачка от най-голямата сделка в историята на IT сектора?

Възможното обединение може да бъде обявено още днес

Акционерите на VMware ще получат специален дивидент в общ размер между 11,5 и 12 милиарда долара за затваряне на сделката, което се очаква да се случи през четвъртото тримесечие на годината.

Към момента Dell притежава 81% в технологичната компания, която има дейност и на българския пазар. Тя ще получи 9,7 милиарда долара срещу него.

"Очакваме да стимулираме допълнителни възможности за растеж за Dell Technologies, както и за VMware, както и да отключим значителна стойност за акционерите", коментира главният изпълнителен директор на гиганта Майкъл Дел. "Двете компании ще останат важни партньори една за друга", добавя той.

VMware отказва обратно сливане с Dell

VMware отказва обратно сливане с Dell

Обединението нямало да доведе до желаната синергия

VMware е основана през 1998 година и беше придобита от EMC през 2004 година. Последната продаде част от своя дял в дружеството 3 години по-късно. През 2016 година Dell придоби групата в най-голямата към момента сделка за технологичната индустрия.

VMware е лидер в областта на хибридните облачни услуги. Компанията оперира на българския пазар от 2007 година. Тя има локации в София, като за нея работят около 1300 души. В световен мащаб служителите ѝ са 30 000.

Dell се чуди какво да прави с дела си от $50 млрд. във VMware

Dell се чуди какво да прави с дела си от $50 млрд. във VMware

Акциите на производителя на компютри поскъпнаха с 18% след новината за възможно отделяне