CEZ (ЧЕЗ) смята да запази активите си в България, ако българските антимонополни власти отново блокират продажбата им, заяви днес председателят на директорския борд на енергийната кампания Томаш Плескач, цитиран от изданието euro.cz.

През юни ЧЕЗ обяви, че продава активите си у нас на фирмата "Еврохолд" за 335 милиона евро (8,6 милиарда крони). Предстои българските власти да се произнесат по сделката, а процедурата бе стартирана от КЗК вчера. През месец юли миналата година антимонополната комисия предотврати продажбата на предишния участник в търга - българската компания "Инерком", напомня изданието.

Припомняме, Комисията за защита на конкуренцията съобщи, че е образувала производство по сделката с "Еврохолд" за активите на ЧЕЗ у нас с оглед на контрола върху концентрацията на предприятия. Одобрението от страна на КЗК е задължителен етап за сключване на сделката.

КЗК образува производство за активите на ЧЕЗ-България

КЗК образува производство за активите на ЧЕЗ-България

"Ийстърн Юръпиън електрик Къмпани" Б.В. иска да придобие "Еврохолд България"

"Не искаме да предпоставяме решенията на българската антимонополна служба. Ние обаче не виждаме пречки за одобряването на сделката от гледна точка на законодателството в областта на конкуренцията. Към момента Еврохолд не притежава никакви енергийни активи в България, ето защо ситуацията на българския енергиен пазар не би се променила по никакъв начин от продажбата на активите ни на "Еврохолд." - посочи Плескач.

В случая с "Инерком" българската антимонополна комисия се аргументира, че сделката може да помогне на компанията да придобие господстващо положение на българския пазар, което би имало отрицателно въздействие върху конкуренцията. Договорът за покупко-продажбата, подписан през миналата година с "Инерком", беше прекратен от ЧЕЗ този април.

"Ако без видима причина българските власти блокират нашия втори опит да продадем активите си в страната, логично е, че няма да продължим с опитите за продажба и излишно да изразходваме ресурси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме правилно, както досега. В близко бъдеще определено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи." - коментира днес Плескач.

Новата стратегия на ЧЕЗ, одобрена този юни, предвижда постепенна продажба на активи в България, Румъния, Турция и отчасти в Полша. Изключение правят компаниите, фокусирани върху съвременните енергийни услуги ESCO, които ЧЕЗ иска да развива.

В началото на септември ЧЕЗ поиска заинтересовани страни да изпратят оферти за неговите активи в Румъния. "Получихме редица предварителни индикации за интерес свързани с участие в процеса на продажба на местните активи. Сега ще оценим получените оферти и в същото време ще извършим проверка на кандидатите, така наречената проверка за съответствие. В следващата фаза на процеса на продажбата, допуснатите кандидати, които преминат проверката, ще бъдат помолени да изпратят необвързващи оферти ", добави Плескач.

ЧЕЗ започна да търси кандидати за активите ѝ в Румъния

ЧЕЗ започна да търси кандидати за активите ѝ в Румъния

Те включват една от най-големите компании за разпространение, както и най-големият вятърен парк на сушата в Европа